Keri: Obama uskoro odlučuje o slanju oružja Ukrajini

"Naš izbor je diplomatija", rekao je Keri i pozvao Rusiju da pokaže posvećenost mirnom rješenju sukoba tako što će obustaviti vojnu podršku separatistima i uložiti napor da oni pristanu na pregovore
75 pregleda 0 komentar(a)
Džon Keri, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Džon Keri, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2015. 20:22h

Američki predsjednik Barak Obama uskoro će donijeti odluku da li će dati oružje Ukrajini za borbu protiv proruskih snaga na istoku zemlje, rekao je danas američki državni sekretar Džon Keri u Kijevu.

On je ranije danas kazao da SAD ne traže konflikt sa Rusijom i zalažu se za mirno rješenje ukrajinskog sukoba, koji je izazvao i najdublje narušavanje odnosa Moskve i Zapada od Hladnog rata.

"SAD ne žele sukob sa Rusijom. Niko to ne želi. Ni ukrajinski predsjednik Porošenko, ni SAD, ni Evropljani", rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Petrom Porošenkom u Kijevu.

Keri je poručio i da Rusija treba da se "hitno angažuje" za postizanje primirja na istoku Ukrajine, gdje podrzava separatiste.

Rusija "treba odmah da uloži napore za postizanje stvarnog prekida vatre, koji neće biti samo na papiru, već uz konkretne akcije", kazao je on.

On je takođe istakao da ruski predsjednik Vladimir Putin može da okonča rat u Ukrajini dok evropski lideri pripremaju novi mirovni plan.

"Predsjednik Putin može da napravi izbor koji bio mogao da okanča taj rat", rekao je Keri poslije sastanka sa ukrajinskim liderima dodajući da SAD podržavaju mirovni plan.

Kako se očekuje, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Olan će u petak predstaviti mirovni plan ruskom predsjedniku Putinu.

Američki zvaničnik je ocijenio da je "ruska agresija" na istoku Ukrajine najveća prijetnja za Kijev.

U oružanim sukobima na istoku Ukrajine za deset mjeseci poginulo je više od 5.300 ljudi.

"Naš izbor je diplomatija", rekao je Keri i pozvao Rusiju da pokaže posvećenost mirnom rješenju sukoba tako što će obustaviti vojnu podršku separatistima i uložiti napor da oni pristanu na pregovore.

Tokom konferencije za novinare Keri nije pomenuo mogućnost da SAD snabdjevaju Ukrajinu teškim naoružanjem.

Bonus video: