Kod mrtvog tužioca: Nađen nalog za hapšenje argentinske predsjednice

Nisman je pronađen u u kupatilu svog stana u Buenos Ajresu, nekoliko sati prije nego što je trebalo da svedoči na saslušanju u Kongresu o bombaškom napadu na najveći jevrejski centar 1994. godine u Argentini, kada je poginulo 85, a ranjeno oko 300 ljudi
0 komentar(a)
Kristina Ferandez, Foto: Reuters
Kristina Ferandez, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2015. 20:35h

Argentinski tužilac Alberto Nisman, koji je prošlog mjeseca nađen mrtav, pripremio je nalog za hapšenje predsjednice Argentine Kristine Fernandes de Kiršner.

Nalog je pronađen u smeću u Nismanovom stanu poslije njegove misterizone smrti, saopštili su argentinski zvaničnici.

Istražna tužiteljka Vivijana Fejn, koja je u ponedjeljak porekla da takav dokument postoji, priznala je juče da je nalog za hapšenje argentinske predsjednice, na 26 strana, koji datira od 14. juna 2014, otkriven nakon što je Nisman 18. januara nađen mrtav sa prostrelnom ranom na tijelu, prenosi AFP.

"Došlo je do nesporazuma, do nenamjerne greške", izjavila je Fejn juče, poričući da se u istrazi suočila sa spoljnim pritiscima "vlade ili bilo koga drugog".

Ovo otkriće je dodatno zakomplikovalo priču koja će, po svoj prilici, produbiti skepticizam Argentinaca prema vlastima, navodi francuska agencija.

Nisman (51) je pronađen u u kupatilu svog stana u Buenos Ajresu, nekoliko sati prije nego što je trebalo da svedoči na saslušanju u Kongresu o bombaškom napadu na najveći jevrejski centar 1994. godine u Argentini, kada je poginulo 85, a ranjeno oko 300 ljudi.

Tokom krivične istrage četiri dana pred smrt, Nisman je optužio predsjednicu Kiršner i druge visoke argentinske zvaničnike da su sklopili sporazum sa Iranom da štite iranske zvaničnike povezane sa napadom iz 1994. u zamjenu za unosne trgovinske sporazume.

Istražna tužiteljka Fejn je izjavila da na osnovu obdukcionog nalaza nema indicija da se radi o ubistvu, dok je sekretar za javnu bezbjednost Serhijo Berni rekao da, na osnovu obdukcionog nalaza, "sve ukazuje na samoubistvo".

Nismana je prije 10 godina za specijalnog državnog tužioca postavio pokojni suprug Fernandesove, tadašnji predsjednik Argentine Nestor Kiršner, da rukovodi istragom bombaškog napada iz 1994. na zgradu Argentinsko-izraelskog udruženja AMIA u Buenos Ajresu.

Prema anketama, oko 70 odsto Argentinaca ne vjeruje da će ikada saznati istinu o Nismanovoj smrti, zaključuje francuska agencija.

Bonus video: