Nevrijeme na Bliskom istoku: Pješčane oluje, grad, kiša, Jerusalim se sprema za snijeg

U Libiji su kiša, vjetrovi i hladno vrijeme povećali potrošnju električne mreže, što je opteretilo mrežu i dovelo do nestanaka struje
1631 pregleda 0 komentar(a)
Oluja u Gazi, Foto: BETA
Oluja u Gazi, Foto: BETA

Nevrijeme je donijelo danas pješčane oluje, grad i kišu u delove Bliskog istoka, uz smanjenu vidljivost u egipatskoj prijestonici dok je narandžasti oblak zaklonio nebo nad gradom.

Pješčani vjetrovi zahvatili su i Izrael i Zapadnu obalu, dok je grad pao blizu Tel Aviva.

Meteorolozi najavljuju za kasnije danas snijeg u Jerusalimu.

U Kairu su vjetrovi dostigli brzinu do 50 kilometara na čas, savijujući palme uz Nil dok su ljudi na ulicama primorani da prekriju lice i zaštite se od naleta pijeska i prašine.

U Libiji su kiša, vjetrovi i hladno vrijeme povećali potrošnju električne mreže, što je opteretilo mrežu i dovelo do nestanaka struje.

Pješčane oluje su uobičajene na Bliskom istoku krajem zime i početkom proljeća.

Egipatska meteorološka služba je pozvala na oprez, ali nije preporučila promjene u svakodnevnim aktivnostima.

Jerusalim se sprema za prvi snijeg poslije više godina, a policija namjerava da zatvori glavne saobraćajnice, dok bi i mnoge škole i fakulteti mogli biti ranije zatvoreni.

Snažni pustinjski vjetrovi su zahvatili Izrael, Zapadnu obalu i Gazu, nanoseći pijesak i prašinu, dok je snijeg već pao u planinskim predjelima na sjeveru Izraela, gdje su pljuskovi i grad izazvali probleme za automobile pošto su ulice prekrivene rijekama mulja.

U Gazi su se ribari vratili u luke kako bi izbegli oluju na moru.

Galerija

Bonus video: