Obama za poboljšanje zakona o dronovima

2 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2015. 07:29h

SAD ne prate tehnološki napredak napravljen kod malih bespilotnih letelica - dronova, i moraju da osavremene svoje propise kako bi obezbijedile njihovu bezbjednu upotrebu, rekao je u utorak američki predsjednik Barak Obama u svom prvom komentaru o drovonovima nakon što se jedan u ponedjeljak srušio na teren Bijele kuće.

Obama je rekao da dronovi, ukoliko se pravilno koriste, imaju mogućnost da obogate ljude na način koji je bio nezamisliv samo prije jednu deceniju. Sada, federalna vlada treba da osigura da se oni bezbjedno koriste u SAD i da ne narušavaju privatnost.

"Mi još nemamo pravnu strukturu da regulišemo korišćenje dronova i globalno i unutar pojedinih zemalja", rekao je Obama u razgovoru za televiziju CNN, prenio je AP.

On je rekao da je dio njegovog posla u posljednje dvije godine predsjedničkog mandata i da se stvori zakonski okvir koji će obezbijediti dobru stranu korišćenja dronova a minimizirati loše.

Nacionalna geoprostorna obavještajna agencija saopštila je u utorak da je muškarac koji je upravljao dronom njihov službenik, da on na poslu ne radi s njima i da ga je privatno koristio, van dužnosti. Agencija je navela da incident shvata veoma ozbiljno. Identitet osobe koja je rukovala dronom nije objavljen.

Ta osoba iz Vašingtona se prijavila Tajnoj službi SAD kako je odgovoran za dron koji je pao u dvorište Bijele kuće.

On je tada izjavio kako dron koristi rekreativno i da nije namjeravao da ga pošalje iznad Bijele kuće, prenio je AP.

Portparol Tajne službe Brajan Liri prethodno je objavio kako je u pitanju letjelica "kvadkopter", sa četiri propelera, širine oko pola metra.

Prema Lirijevim rečima, "kvadkopter" je letio veoma nisko prije nego što se srušio na jugoistočnu stranu Bijele kuće u tri sata i osam minuta ujutru po lokalnom vremenu.

Obama i njegova supruga Mišel u trenutku incidenta nisu bili u Bijeloj kući jer su bili u Nju Delhiju, u zvaničnoj posjeti Indiji.

Bonus video: