Filipini: Ubijeno 30 specijalaca

Na desetine komandosa upalo je u selo Tukanalipao u zoru u potrazi za osumnjičenim za terorizam
2 komentar(a)
Britanski specijalci, Foto: AP
Britanski specijalci, Foto: AP
Ažurirano: 25.01.2015. 18:23h

Više od 30 policijskih komandosa ubijeno je u sukobu sa muslimanskim pobunjenicima na jugu Filipina, saopštili su filipinski zvaničnici.

To je najveći gubitak ljudstva u borbi u jednom danu za filipinske snage u više godina.

Na desetine komandosa upalo je u selo Tukanalipao u zoru u potrazi za osumnjičenim za terorizam, ali su ih napali pripadnici Islamskog fronta za oslobođenje Moro, izjavio je gradonačelnik Mamasapana za AP.

Drugi pobunjenici su se kasnije pridružili borbi protiv policijskih snaga koje su bile brojčano nadjačane. Najmanje dva stanovnika sela su ranjeni u razmjeni vatre, a nekoliko hiljada pobjeglo je iz svojih domova. Grupa Moro koja ima 11.000 pripadnika, potpisala je mirovni sporazum sa vladom prošle godine, čime je stupio na snagu prekid vatre, čije sprovođenje nadgleda tim posmatrača iz Malezije. Gradonačelnik, grupa Moro i vojni zvaničnici smatraju da komandosi nisu koordinisali svoj plan da uđu u muslimansko selo, što je očigledno rezultiralo žestokim okršajem. Meta policijske operacije bio je Zulkifi bin Hir, malezijski terorista poznat kao Marvan, koga američke i filipinske vlasti smatraju odgovornim za nekoliko smrtonosnih bombaških napada na jugu zemlje. Vjeruje se da se Marvan, koji je navodno obučavao i finansirao lokalne ekstremiste povezane sa Al Kaidom, krije na jugu Filipina od 2003.

Bonus video: