Jingluk završila kao brat Taksin Šinavatra

Jingluk, koja je u maju smijenjena zbog zloupotrebe položaja, na osnovu optužbi za korupciju bi mogla biti osuđena na deset godina zatvora
96 pregleda 1 komentar(a)
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2015. 16:16h

Tajlandske vlasti su juče zadale dvostruki udarac premijerki Jingluk Šinavatra i njenoj moćnoj porodici, zabranivši joj bavljenje politikom na pet godina i procesuirajući krivične optužbe za korupciju zbog kojih bi mogla dobiti deset godina zatvora.

Optužbe protiv prve premijerke Tajlanda, koja je smijenjena zbog zloupotrebe položaja u maju, nekoliko dana prije puča, tiču se njene uloge u šemi prema kojoj je poljoprivrednicima pirinač plaćan iznad tržišnih cijena i koja je koštala Tajland milijarde dolara.

Jingluk je obećala da će se boriti protiv optužbi.

„Tajlandska demokratija je umrla zajedno sa vladavinom prava,“ napisala je na svojoj Fejsbuk stranici.

„Boriću se do kraja da dokažem svoju nevinost, bez obzira na ishod.“

U odvojenom slučaju za impičment, parlament je juče proglasio Jingluk krivom zato što nije dovoljno nadzirala šemu sa pirinčem.

Za retroaktivni impičment u parlamentu zaprijećena zabrana bavljenja politikom pet godina.

Jingluk je snašla slična sudbina kao njenog brata Taksina.

Oboje su predvodili populističke vlade zbačene pučem, uprkos ubjedljivim pobjedama i protiv oboje je vođen sudski proces i organizovani ulični protesti pristalica rojalističko-vojnog establišmenta.

Pošto je zbačen 2006. godine, Taksin je pobjegao sa Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbg korupcije. Od tada živi u inostranstvu, ali i dalje ima jak uticaj na tajlandsku politiku.

Bonus video: