Svjetski zvaničnici počeli da pristižu u Saudijsku Arabiju

Kralj, koji je došao na tron 2005, ali je de fakto bio vladar Saudijske Arabije i deceniju prije toga, sahranjen je u petak popodne u neobilježenom grobu, poslije molitvene službe u glavnom gradu Rijadu
2 komentar(a)
kralj Abdulah, Foto: Reuters
kralj Abdulah, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2015. 16:28h

Svjetski lideri i pripadnici kraljevskih porodica počeli su danas da stižu u Saudijsku Arabiju kako bi izrazili saučešće zbog smrti kralja Abdulaha, koji je preminuo juče rano ujutru u 91. godini, poslije skoro dvije decenije upravljanja zemljom.

Uprkos velikih tenzija i dubokom rivalizmu između dvije nacije, šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif bio je jedan od prvih koji su stigli u kraljevinu kojom vladaju suniti. Zarifa je na aerodromu dočekao sin kralja Abdulaha, princ Turki, guverner Rijada.

Kralj Salman, koji je preuzeo tron, trebalo bi da u narednim danima primi i američkog predsjednika Baraka Obamu, egipatskog šefa države Abdel-Fataha al Sisija, japanskog princa Naruhita, španskog kralja Filipa šestog, jordanskog kralja Abdulaha, danskog princa Frederika, holandskog kralja Vilijem-Aleksandra, kao i princa Čarlsa iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Tenzije između pretežno šiitskog Irana i Saudijske Arabije uslijedile su pošto je šef saudijske diplomatije Saud el Fajsal pozvao Teheran da povuče "okupacione snage" iz Sirije, Jemena i Iraka.

Iran je izrazio protest zbog te izjave, navodeći da nema borbene jedinice na terenu ni u jednoj od tri pomenute zemlje, mada je priznao da je slao više komandante kao savjetnike u Siriju i Irak.

Ta diplomatska prepirka, na mnogo načina, predstavlja primjer u kojoj mjeri je najveći prioritet kralja Abdulaha bio da se bori protiv šiitske moći širom Persijskog zaliva, navodi agencija AP.

Mnogobrojni konflikti širom tog regiona produbili su mržnju između sunita i šiita i podstakli ekstremizam tokom Abdulahove vlasti.

Kralj, koji je došao na tron 2005, ali je de fakto bio vladar Saudijske Arabije i deceniju prije toga, sahranjen je u petak popodne u neobilježenom grobu, poslije molitvene službe u glavnom gradu Rijadu.

Na sahrani, kojoj su prisustvovali samo muslimani, bili su turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i vladari Katara, Kuvajta i Bahreina.

U skladu sa vehabijskom interpretacijom islamske tradicije koja se upražnjava u Saudijskoj Arabiji, kralj je sahranjen u jednostavnoj, bež odeždi, bez kovčega, u neobilježenom grobu. Nije bilo komemoracije.

Umjesto toga, sljedećih dana će šefovi država i predstavnici kraljevskih porodica posjetiti Saudijsku Arabiju da bi izrazili saučešće i odali poštu preminulom kralju na sastancima sa članovima saudijskog kraljevstva.

Šefovi plemena kao i obični Saudijci takođe će moći da izraze saučešće novom kralju, ali i svoju odanost, navodi AP.

U Saudijskoj Arabiji očekuju se i delegacije Kine i Južne Koreje, kao i premijeri i visoki političari iz Evrope, Afrike i Azije.

Sa novim kraljem Salmanom sinoć su se sastali veliki muftija, šeik Abdul-Aziz el Šeih, ministri, viši vojni komandanti i drugi zvaničnici Saudijske Arabije, kako bi mu izrazili odanost.

Šeih je rekao, kako je prenijela nacionalna televizija, da savjetuje novom kralju da se "plaši Boga i privatno i u javnosti" i da postupa iskreno.

Bonus video: