Keri: Nasilni ekstremizam nije islamski

"Najveća greška koju možemo da napravimo jeste da okrivimo muslimane za zločine... koje njihova vjera apsolutno odbacuje".
6 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2015. 20:37h

Nasilni ekstremisti koji ubijaju ljude i djecu u Iraku, Siriji, Nigeriji i drugim djelovima svijeta mogu se pozivati na islam radi pravdanja tih akata, ali bi Zapad trebalo da bude oprezan kada ih naziva islamskim ekstremistima, rekao je američki državni sekretar Džon Keri u Davosu.

Keri je u govoru na Svjetskom ekonomskom forumu pozvao svijet na djelanje protiv nasilnog ekstremizma i ukazao na to da bi pogrešno bilo povezivati islam sa kriminalnim ponašanjem čiji je korijen u otuđenosti, siromaštvu, traganju za uzbuđenjima i drugim faktorima.

"Treba da ostanemo hladnih glava", rekao je Keri.

"Najveća greška koju možemo da napravimo jeste da okrivimo muslimane za zločine... koje njihova vjera apsolutno odbacuje".

Takođe je rekao: "Zasigurno nećemo pobijediti naše neprijatelje time što ćemo klevetati potencijalne partnere. Time bismo razbuktali upravo one požare koje želimo da ugasimo".

Kerijeva izjava razlikuje se retorički od današnjih izjava njegovih saveznika, francuskog predsjednika Fransoe Olanda i britanskog ministra spoljnih poslova Filipa Hamonda.

Oland je danas na istom mjestu izjavio da je islamski ekstremizam problem kojem se mora suprotstaviti. Dan ranije, Filip Hamond je, stojeći uz Kerija, pozvao svijet da porazi "napast zvanu nasilni islamski ekstremizam".

Administracija predsjednika SAD Baraka Obama našla se na udaru kritika zbog nevoljnosti da napravi razliku između islamskog ekstremizma i drugih oblika ekstremističkog nasilja.

Ove nedjelje su dva viđenija predstavnika republikanaca i demokrata, kao i jedan irački ratni veteran, izjavili da postoji "bojazan kod obje stranke" zbog toga što Obama i njegovi ljudi ne koriste izraz "islamski ekstremizam".

Bonus video: