ODLUČNA AKCIJA

Obama: Riješiću problem rasizma u SAD

“I dalje postoje predrasude u našem društvu, posebno u situacijama kada se moraju donijeti brze odluke. Studije su pokazale afroamerikance gledaju kao više zastrašujući, što ih stavlja u veoma ranjivu poziciju“, rekao je Obama
65 pregleda 6 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2015. 20:17h

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je da želi da poboljša trening policije u manjinskim zajednicama da bi “postali svjesni svojih predrasuda na vrijeme”.

Obama je dodao da iako većina policajaca radi svoj posao savjesno, problemi i dalje postoje, prenio je B92.

“I dalje postoje predrasude u našem društvu, posebno u situacijama kada se moraju donijeti brze odluke. Studije su pokazale afroamerikance gledaju kao više zastrašujući, što ih stavlja u veoma ranjivu poziciju“, rekao je Obama i dodao:

“Mlade afroamerikance muškog pola često smatraju starijim nego što oni zapravo jesu i zato je najbolji način za rješenje ovih problema da se poboljša trening policije kako bi oni bili svjesni svojih predrasuda prije vremena.”

Odjeljenje za pravosuđe se navodno sprema da izda odluku kojom će pokazati da policajac, Daren Vilson iz Fergusona, nije narušio građanska prava 18-godišnjaka Majkla Brauna kada je pucao i usmrtio ga u sukobu na ulicama tog grada u avgustu prošle godine.

Porota u Mizuriju je odbila da optuži Vilsona za ubistvo kao i za bilo koje drugo djelo, dok je on napustio službu nakon tog događaja u avgustu prošle godine.

Obama je rekao da operativna jedinica koju je on sastavio prošle godine smišlja nove predloge, uključujući mogućnost nošenja kamera koje bi bile uz policajce u svakom trenutku.

“Razmislićemo o datim predlozima, a onda ćemo to potkrijepiti radom federalnih jedinica“, rekao je Obama i dodao da “policija radi svoj posao bolje kada zajednica ima povjerenje u policiju i policija ne pokazuje znake predrasuda.”