BIJELA KUĆA SAOPŠTILA

Obama se neće sastati s Netanjahuom

Portparolka Bijele kuće izjavila da se Obama u skladu s "dugom praksom i načelima" ne sastaje s šefovima država ili vlada kada im se približavaju izbori
2 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2015. 21:40h

Američki predsjednik Barak Obama neće se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom koji bi u martu trebalo da posjeti Vašington, saopštila je Bijela kuća.

Portparolka Bernadet Mihan izjavila da se Obama u skladu s "dugom praksom i načelima" ne sastaje s šefovima država ili vlada kada im se približavaju izbori.

U Izraelu se poslanički izbori održavaju sredinom marta, a Netanjahu bi trebalo da boravi u Vašingtonu 3. marta i da govori na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa.

Predsjednik Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner, juče je saopštio da je pozvao Netanjahua da govori u Kongresu o opasnosti od Irana.

Bijela kuća je reagovala ukazivanjem da je poziv Netanajhuu upućen mimo protokola koji nalaže da lider neke zemlje kontaktira Bijelu kuću prije no što planira da posjeti SAD.

Poziv Netanjahuu da govori poslanicima 11. februara uslijedio je nekoliko sati pošto je Obama u govoru o stanju nacije rekao da će uložiti veto na predlog zakona o sankcijama Iranu.

Govor o stanju nacije Obame koji nema dobre odnose s izraelskim premijerom, razgnjevio je republikance koji su ocijenili da predsjednik ne želi saradnju s poslanicima te stranke koja ima većinu u oba doma Kongresa.

Obama očekuje da Kongres stoji po strani i ne radi ništa dok vlada pregovora s Teheranom - protumačio je Bejner i poručio mu: "Do đavola, ne!"

Preporučujemo za Vas