Obama: Velike sile ne smiju oštro da pritiskaju male

"Vrijeme je da završimo taj posao. Neću popustiti u nastojanjima da zatvorim Gvantanamo", rekao je Obama
3 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2015. 09:25h

Američki predsjednik Barak Obama održao je u Kongresu SAD godišnji govor o stanju nacije, u kojem je govorio o borbi protiv terorizma, situaciji u Ukrajini i ekonomiji.

Pred članovima oba doma Kongresa i milionima tv gledalaca, Obama je sinoć osudio oživljavanje antisemitizma u "nekim djelovima svijeta" i "stereotipe" u vezi s muslimanima.

"Mi Amerikanci poštujemo ljudsko dostojanstvo (...) Zato smo protiv oživljavanja antisemitizma u nekim djelovima svijeta. Zato ćemo i ubuduće odbacivati uvredljve stereotipe u vezi s muslimanima, među kojima velika većina dijeli našu opredijeljenost za mir", naveo je Obama.

Američki predsjednik je rekao da se SAD protive "ruskoj agresiji" u Ukrajini i ponovio podršku demokratiji u toj zemlji.

On je rekao i da "SAD staju u odbranu principa prema kojem velike sile ne smiju oštro da pritiskaju male".

U borbi protiv terorizma, SAD i njihovi partneri će pobijediti ekstremističku organizaciju Islamska država, ali će ta borba, kako je rekao Obama, biti duga.

Predsjednik je ponovo izrazio solidarnost i saosjećanje sa "svim osobama u svijetu koje su na meti terorista", podsjetivši na napade talibana u školi u Pešavaru u decembru prošle godine i nedavni napad džihadista u Parizu.

Obama je takođe rekao da ne odustaje od nastojanja da okonča postojanje zatvora Gvantanamo u američkoj bazi na Kubi, kao što je najavio na početku prvog mandata.

"Vrijeme je da završimo taj posao. Neću popustiti u nastojanjima da zatvorim Gvantanamo", rekao je Obama.

Obama je apelovao na Kongres da ukine trgovinske sankcije Kubi, nakon što je u decembru najavio normalizaciju odnosa s tom zemljom i obnavljanje diplomatskih odnosa prekinutih pre više od 50 godina.

Predsjednik je upozorio Kongres i da bi nove sankcije protiv Irana potkopale šanse za sklapanje novog međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

"Usvajanje novih sankcija u Kongresu značilo bi poraz diplomatije", ocijenio je Obama.

Govoreći o privredi, Obama je apelovao na Kongres da mu da veća ovlašćenja za pregovore o slobodnoj trgovini s Evropskom unijom i s azijsko-pacifičkim regionom.

"Tražim od obije strana u Kongresu da mi daju više ovlašćenja u pregovorima o trgovini kako bismo zaštitili američke radnike, kroz nove stabilne trgovinske sporazume sa Azijom i Evropom", rekao je Obama.

U optimističnom govoru, Obama je predložio povećanje oporezivanja najbogatijih, reformu koja će svakako izazvati protivljenje republikanaca.

"Hoćemo li pristati na privredu u kojoj samo neki uspijevaju?", upitao je Obama, tačno dvije godine prije isteka drugog mandata.

Uz poreske reforme, predsjednik je predložio i povećanje minimalne plate, uvođenje porodiljskog odsustva i bolovanja, apelujući na Kongres da donese zakon koji bi ženama garantovao jednaku platu kao muškarcima.

Bijela kuća je ove godine prvi put objavila tekst govora nekoliko minuta prije nego što se predsjednik obratio naciji u Kongresu.

Bonus video: