Obama pokušava da održi uticaj

merički predsjednik Barak Obama planira da iskoristi svoj pretposljednji Govor o stanju Unije u Kongresu da zadrži uticaj u domaćoj politici pošto je već počela nezvanična kampanja za izbor njegovog nasljednika
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2015. 18:16h

U večerašnjem govoru Obama će iznijeti svoj plan o povećanju poreza najbogatijima i davanju povlastica srednjoj klasi.

Američki predsjednik Barak Obama planira da iskoristi svoj pretposljednji Govor o stanju Unije u Kongresu da zadrži uticaj u domaćoj politici pošto je već počela nezvanična kampanja za izbor njegovog nasljednika.

U govoru koji će večeras desetine milione Amerikanaca gledati preko televizijskih mreža, Obama će izneti plan za povećanje poreza najbogatijim Amerikancima, dok će srednjoj klasi ponuditi niz povlastica.

Isticanjem pitanja ekonomske nejednakosti, Obama želi da opet pokrene debatu o ekonomskim problemima srednje klase koji bi mogli biti odlučujući tokom predsjedničkih izbora 2016. godine.

S republikanskom većinom u oba doma Kongresa prvi put poslije osam godina, Belija kuća ne može da se nada da će predlog o porezu postati zakon, ali bi tim predlogom Obama mogao izazvati republikance da blokiraju mjeru koja nudi široke povlastice srednjoj klasi.

Oštra međustranačka bitka koja je obilježila Obamino predsjednikovanje, s približavanjem predsjedničkih izbora 2016. postala je još žešća. U prvim danima novog zasijedanja Kongresa, Obama je zaprijetio vetom na pet zakona koje su predložili republikanci kako bi podržali obilježja njegovog rukovođenja SAD.

Obaminim predlogom bi porez na kapitalnu dobit za bračne parove koji zarađuju više od 500.000 dolara bio povećan na 28 dosto, koliki je bio 1980-ih za vrijeme predsjednika Ronalda Regana. Taj porez je tokom Obaminog mandata povećan s 15 na 23,8 odsto.

Zvaničnici vlade kažu da bi veći dio od 320 milijardi dolara od novog poreza mogao biti iskorišćen za mjere koje bi pomogle srednjoj klasi, među kojima je 500 dolara poreskog kredita za porodice s dva zaposlena supružnika, kao i program od 60 milijardi dolara kojim bi studiranje na državnim visokim školama bilo besplatno.

Bonus video: