Argentina: Tužilac "nije ubijen", hiljade građana protestovalo zbog njegove smrti

0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2015. 13:31h

Na hiljade Argentinaca izašlo je na ulice širom zemlje da protestuje zbog smrti specijalnog državnog tužioca Alberta Nismana.

Demonstranti su se okupili u ponedjeljak na više lokacija u Buenos Ajresu, između ostalog i ispred predsjedničke palate kao i u drugim argentinskim gradovima, prenio je BBC.

Demonstranti su nosili transparente i uzvikivali "Dosta s lažima!" i "Mi se ne plašimo!".

Argentinski specijalni državni tužilac Alberto Nisman, koji je prošle nedjelje optužio predsjednicu Kristinu Fernandes za prikrivanje dokaza u slučaju najsmrtonosnijeg terorističkog napada u toj zemlji iz 1994. godine, pronađen je mrtav u svojoj kući.

Nisman je pronađen u u kupatilu svog stana u Buenos Ajresu, nekoliko sati prije nego što je trebalo da svjedoči na saslušanju u Kongresu o bombaškom napadu na najveći jevrejski centar u Argentini koji se dogodio 1994.

Istražna tužiteljka Vivijana Fejn je izjavila da na osnovu obdukcionog nalaza nema indicija da se radi o ubistvu.

Sekretar za javnu bezbjednost Serhjo Berni rekao je da, na osnovu obdukcionog nalaza, "sve ukazuje na samoubistvo".

Nismana (51) je prije 10 godina za specijalnog državnog tužioca postavio pokojni suprug Fernandesove, tadašnji predsjednik Argentine Nestor Kirhner, da rukovodi istragom bombaškog napada iz 1994. na zgradu Argentinsko-izraelskog udruženja AMIA u Buenos Ajresu, kada je poginulo 85, a ranjeno više od 200 ljudi.

Galerija

Bonus video: