PORUKA SENATORIMA I KONGRESMENIMA

Rodrigez: Kuba otvorena za šire diplomatske i trgovinske veze sa SAD

Rodrigez je rekao da Kuba pozdravlja odluku SAD o ublažavanju američkog trgovinskog embarga
79 pregleda 0 komentar(a)
Kuba, SAD, Foto: Reuters
Kuba, SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2015. 09:49h

Kubanski ministar spoljnih poslova Brunom Rodrigez poručio je grupi američkih senatora i kongresmena da je njegova zemlja otvorena za šire diplomatske i trgovinske veze sa SAD.

Delegacija američkih kongresmena i senatora iz redova Demokratske stranke razgovarala je u ponedjeljak nekoliko časova sa Rodrigezom, ali se nije sastala sa predsjednikom Kube Raulom Kastrom.

Rodrigez je rekao da Kuba pozdravlja odluku SAD o ublažavanju američkog trgovinskog embarga.

Šef američke delegacije senator Patrik Lejhi, iz savezne države Vermont, izjavio je da je Rodrigez bio "otvren za sva pitanja, od trgovine do komunikacija".

"Govorio je o putovanjima u oba smjera, medicinskim pitanjima", kazao je Lejhi novinarima, prenijela je agencija AP.

Američki i kubanski predsjednici Barak Obama i Raul Kastro najavili su sredinom decembra prošle godine da bi uskoro moglo da dođe do ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje, poslije poluvjekovnog prekida.

Ovo je prva posjeta na tom nivou otkad su prošlog mjeseca američke i kubanske vlasti postigle dogovor o početku normalizacije odnosa prekinutih 1961. godine.

Šef delegacije senator Patrik Lejhi izjavio je pred posjetu Havani da je cilj kongresmena da istraže mogućnosti za bolju saradnju i da podstaknu kubanske zvaničnike da se pozabave pitanjima koja su važna za Amerikance i njihove predstavnike u Kongresu.

Delegaciju čine senatori Dik Durbin, Debi Stabenou i Šeldon Vajthaus, kao i kongresmeni Kris Van Holen i Piter Velč.

Preporučujemo za Vas