Jemen: Šiitske formacije opkolile rezidenciju premijera

Šitska oružana formacija, poznata pod nazivom Hutis, žestoko se sukobila sa vojskom u Sani prije stupanja prekida vatre na snagu. U tim sukobima je poginulo devet osoba
0 komentar(a)
Vojska, Jemen, Foto: Reuters
Vojska, Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2015. 08:19h

Oružane šitske formacije opkolile su sinoć rezidenciju jemenskog premijera Halida Bahaha u glavnom gradu Jemena Sani, nekoliko sati nakon što je izbjegao oružani napad na konvoj u kome se nalazio, izjavio je portparol jemenske vlade Radžih Badi.

Bahah se nalazi u Republikanskoj palati na trgu Tahrir u Sani, gdje živi od kada je u oktobru imenovan za premijera, rekao je Badi agenciji AFP.

Oružane šitske formacije sa teškim naoružanjem opkolile su sva tri ulaza u rezidenciju koja se nalazi u centru Sane, kazao je Badi.

On je pozvao na "hitan sastanak" svih političkih snaga u Jemenu u utorak ujutro, sa ciljem da se napravi "mapa puta" za okončanje nasilja.

Šitska oružana formacija, poznata pod nazivom Hutis, žestoko se sukobila sa vojskom u Sani prije stupanja prekida vatre na snagu. U tim sukobima je poginulo devet osoba.

Oni su zauzeli vojnu bazu u blizini predsjedničke palate u Sani i državne medije.

Tenzije su porasle u Sani od kada su pripadnici Hutisa oteli šefa kancelarije jemenskog predsjednika Abdrabuha Mansura Hadija, Ahmeda Avada bin Mubaraka, u očiglednom pokušaju da utiču na nacrt ustava čije sastavljanje on nadgleda.

Hadi ga je imenovao za premijera u oktobru, ali on to nije prihvatio zbog snažnog protivljenja Hutisa, pa ga je Bahah zamijenio uz njihovu saglasnost.

Bonus video: