Papa: Dobri katolici ne treba da se razmnožavaju kao zečevi

Papa je novinarima, dok se vraćao kući iz posjete Filipinima, kazao da je jednom pitao majku sedmoro djece rođene carskim rezom, koja je čekala osmo dijete, da li želi da "ostavi za sobom sedmoro siročadi"
4 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2015. 07:25h

Papa Franjo se založio za odgovorno roditeljstvo i rekao da dobri katolici ne treba da se razmnožavaju "kao zečevi".

Poglavar 1,2 milijarde katolika izjavio je da se slaže sa učenjem crkve da ne treba primjenjivati vještačku kontracepciju, ali je dodao da to ne znači da "hrišćani treba da rađaju jedno dijete za drugim".

Papa je novinarima, dok se vraćao kući iz posjete Filipinima, kazao da je jednom pitao majku sedmoro djece rođene carskim rezom, koja je čekala osmo dijete, da li želi da "ostavi za sobom sedmoro siročadi".

"Ona je odgovorila: "Ja vjerujem u Boga". Ali Bog nam je dao sredstva da budemo odgovorni. Neki misle, izvinite na izrazu, da moraju biti kao zečevi da bi bili dobri katolici", ispričao je papa Franjo.

On je rekao da je stvaranje novog života "dio svete tajne braka" i u Manili je oštro branio zabranu vještačke kontracepcije za katolike, koju je 1968. godine uveo njegov prethodnik Pavle VI, prenosi AFP.

"Pavle VI je bio zabrinut zbog jačanja neomaltuzijanizma (koji zagovara ograničavanje broja djece koju siromašni mogu imati) koji je pokušao da stavi čovječanstvo pod kontrolu...on je bio prorok", izjavio je papa.

"Glavno učenje crkve je odgovorno roditeljstvo. A kako se to postiže? Dijalogom. Postoje grupe za brak u crkvi, stručnjaci i pastori", zaključio je papa Franjo.

Bonus video: