Jemen: Predsjednik se dogovorio sa pobunjenicima o prekidu vatre

Jemenska vojska i borci grupe Huti sukobili su se ranije danas u blizini predsjedničke palate u Sani, što je bila najoštrija eskalacije tenzija od kada je šiitska pobunjenička grupa preuzela kontrolu nad gradom u septembru prošle godine
0 komentar(a)
Jemen, vojska, Foto: Reuters
Jemen, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2015. 10:09h

Jemenski predsjednik Abed Rabo Mansur Hadi dogovorio se sa šiitskom pobunjeničkom grupom Huti o prekidu vatre, poslije višesatnih teških sukoba kod predsjedničke palate u Sani, saopštila je ministarka za informisanje Nadia Sakaf.

Predstavnici pobunjeničke grupe Huta navode da je postignuto primirje i da se ono poštuje.

Sakaf je rekla da će se predsjednik sastati sa svojim političkim savjetnicima i predstavnicima Huta kasnije tokom dana, prenosi AP.

Sakaf je dodala je predsjednik bezbjedan i da se nalazi u svojoj privatnoj rezidenciji, daleko od sukoba.

Jemenska vojska i borci grupe Huti sukobili su se ranije danas u blizini predsjedničke palate u Sani, što je bila najoštrija eskalacije tenzija od kada je šiitska pobunjenička grupa preuzela kontrolu nad gradom u septembru prošle godine.

Očevici navode da su se mogli čuti pucnji iz naoružanja posle minobacačkog napada oko palate, da civili beže i da se gusti crni dim diže preko palate, a da „nije sasvim jasan status“ predsjednika Hadija.

Satelitski TV kanal Al Masira optužio je vojsku za otvaranje vatre na patrolu policije u području predsjedničke palate što je izazvalo nasilje, dok je neimenovani vojni zvaničnik rekao za agenciju AP da su Huti isprovocirali napad tako što su se približili do nekoliko kontrolnih punktova i položaje vojske u tom području.

Na državnim jemenskim medijima, koji emituju samo muzičke spotove, nije bilo ni riječi o nasilju.

Bonus video: