Pakistanci protestuju protiv "Šarlija"

Said, je pozvao pakistanske trgovce da ne uvoze francusku robu, a domaće političke lidere da nastoje da izdejstvuju međunarodni zakon protiv bogohuljenja, koje se u Pakistanu kažnjava smrću
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2015. 17:00h

Oko 5.000 ljudi demonstriralo je danas protiv francuskog satiričnog lista Šarli ebdo u gradu Lahore, na istoku Pakistana.

Demonstrantima se obratio Hafiz Said, osnivač organizacije Laškar-e-taiba, zabranjene zbog organizovanja napada u susjednoj Indiji, najavivši "osnivanje pokreta protiv uvredljivih karikatura našeg voljenog proroka", prenosi Rojters.

Said, koji tvrdi kako danas vodi samo jednu dobrotvornu organizaciju, je pozvao pakistanske trgovce da ne uvoze francusku robu, a domaće političke lidere da nastoje da izdejstvuju međunarodni zakon protiv bogohuljenja, koje se u Pakistanu kažnjava smrću.

Said

Američka vlada, inače, nudi nagradu od 10 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do izvođenja Saida pred lice pravde, budući da sumnja kako on i dalje sarađuje sa militantnim grupama.

U petak su u južnom pakistanskom gradu Karačiju demonstranti, pokušavajući da upadnu u tamošnji francuski konzulat, iz vatrenog oružja ranili fotografa koji radi za agenciju AFP.

Galerija

Bonus video: