Tramp "promijenio ploču"? Sjeverna Koreja i dalje izuzetna prijetnja

Navodi se da "Pregled raketne odbrane", kako je zvaničan naziv ovog dokumenta, opsežno ispituje napore usmjerene u zaštitu Amerike od raketnih prijetnji, a u strategiji su, pored Sjeverne Koreje, kao zemlje koje izazivaju zabrinutost zbog naprednih kapaciteta, izdvojeni još Iran, Rusija i Kina
457 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp trebalo bi danas da objavi unaprijeđenu strategiju američke raketne odbrane u kojoj Sjevernu Koreju izdvaja kao postojeću "izuzetnu prijetnju", sedam mjeseci nakon što je proglasio da je nuklearna prijetnja eliminisana.

"I dok moguća nova avenija koja vodi ka miru sada postoji sa Sjevernom Korejom, ona i dalje predstavlja izuzetnu prijetnju i SAD moraju da ostanu na oprezu", piše u sažetku strategije u koji je Rojters imao uvid prije njenog objavljivanja, prenosi Tanjug.

Navodi se da "Pregled raketne odbrane", kako je zvaničan naziv ovog dokumenta, opsežno ispituje napore usmjerene u zaštitu Amerike od raketnih prijetnji, a u strategiji su, pored Sjeverne Koreje, kao zemlje koje izazivaju zabrinutost zbog naprednih kapaciteta, izdvojeni još Iran, Rusija i Kina.

Rojters je ranije objavio da bi među načinima za jačanje američke bezbjednosti moglo da se nađe i postavljanje novog sloja senzora postavljenih u svemiru koji treba da otkriju i prate neprijateljske rakete.

Navodi se da se u strategiji predlaže i proučavanje eksperimentalnih tehnologija, uključujući i perspektivu naoružanja postavljenog u svemiru koje bi moglo da obara neprijateljske rakete, što podsjeća na inicijativu nazvanu "Zvjezdani ratovi" koju je tadašnji predsjednik SAD Ronald Regan pokrenuo 80-ih godina prošlog vijeka.

"Svemir je, smatram, ključan za naredni korak kada je u pitanju raketna odbrana", rekao je neimenovani zvaničnik Trampove administracije uoči objavljivanja strategije.

Bonus video: