Nakon pola vijeka, Amerikanci će moći da uvoze kubanske cigare

Američki državljani sada mogu da putuju na Kubu u porodične posjete, ali i zbog drugih razloga poput istraživanja, obrazovanja, vjerskih aktivnosti i ostalih razloga koji spadaju pod opšte dozvole SAD
0 komentar(a)
Kuba, SAD, Foto: Reuters
Kuba, SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2015. 18:51h

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame od petka uvodi nova pravila u odnosima SAD i Kube.

Amerikanci će tako nakon više od 50 godina moći da legalno u zemlju unesu male količine poznatih kubanskih cigara.

Neće više biti ograničenja koliko svaki američki turista smije da potroši novca na Kubi i na šta sve može da potroši novac.

Biće dozvoljena i upotreba američkih kreditnih i debitnih kartica, a finansijske kompanije mogu da otvore račune u kubanskim bankama kako bi se olakšala autorizacija transakcija, javlja AP.

Putnički agenti i zaposleni u aviokompanijama više neće morati da vade posebne dozvole za let na Kubu.

Dozvoljavaju se i investicije u male kompanije i poljoprivredne poslove, a kompanije će sada moći da prevoze građevni materijal i opremu privatnim kompanijama na Kubi koje obnavljaju privatne objekte.

Američki državljani sada mogu da putuju na Kubu u porodične posjete, ali i zbog drugih razloga poput istraživanja, obrazovanja, vjerskih aktivnosti i ostalih razloga koji spadaju pod opšte dozvole SAD.

Podignuta je i granica iznosa doznaka članovima porodice na Kubi. Prije je iznosila 2.000, a sada 8.000 dolara godišnje.

Američke kompanije od petka će moći da izvoze mobilne telefone, televizore, memorijske uređaje, uređaje za snimanje, računare i softver.

SAD i Kuba bi trebalo da sljedeće sedmice održe sastanak u Havani na temu migracije.

Na čelu američke delegacije biće Roberta Džejkobson, diplomata zadužena za Latinsku Ameriku.

Bonus video: