Kina: Policija razbila lanac trgovine djecom i spasila 37 beba

Policija je uočila sumnjivu grupu nakon što su trudnu ženu uveli u napuštenu fabriku u gradu Jining u julu prošle godine
0 komentar(a)
beba, Foto: Shutterstock
beba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2015. 08:01h

Policija je spasila 37 beba i trogodišnju djevojčicu nakon što je razbila lanac trgovine djecom u istočnoj kineskoj pokrajini Šandong, objavila je državna televizija China Central.

Neke bebe su zaražene HIV-om i pothranjene su, a prodaju se za od 50.000 do 80.000 juana (od 8.000 do 12.000 dolara). Za dječake je cijena viša nego za djevojčice. Bebe se obično prevoze u velikim torbama i koferima potencijalnim kupcima. Hranili su ih instant rezancima i ostacima povrća. Vlasti su uhapsile 103 osobe osumnjičene za trgovinu ili kupovinu beba.

Policija je uočila sumnjivu grupu nakon što su trudnu ženu uveli u napuštenu fabriku u gradu Jining u julu prošle godine, gdje su pronašli pelene i druge dokaze da se ta soba koristi kao "osoba za isporuku". "Primijetili smo da je došlo do nekih novih dešavanja u metodama za krivična djela u vezi sa trgovinom djecom", rekao je Chen Shiqu, direktor Ministarstva za javnu sigurnost i borbu protiv trgovine ljudima. Dodao je da neke kriminalne bande šalju trudnice javnim prijevozom u drugi grad. Kada se žene porode, bebu prodaju.

Bonus video: