MOR: Samo pet odsto žena na pozicijama generalnih direktora

Udio žena veći od 20 odsto u upravljačkim odborima najvećih firmi imaju samo četiri države - Finska, Velika Britanija, Norveška i Švedska
0 komentar(a)
žene, biznis, Foto: Shutterstock
žene, biznis, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.01.2015. 16:05h

Na pozicijama generalnih direktora najvećih svjetskih kompanija je jedva pet odsto žena, a što je preduzeće veće ta pojava je rjeđa, pokazuje istraživanje Međunarodne organizacije rada (MOR).

Prema istraživanju, koje je obuhvatilo 80 zemalja svijeta, Norveška, sa 13,3 odsto najvećih kompanija u kojima je vodeća funkcija u upravnom odboru povjerena ženi, zauzima prvo mjesto u svijetu.

Udio žena veći od 20 odsto u upravljačkim odborima najvećih firmi imaju samo četiri države - Finska, Velika Britanija, Norveška i Švedska. Njihov udio u 13 zemalja, među kojima su Švajcarska, SAD, Francuska, Njemačka iznosi deset do 20 odsto.

Između pet i deset odsto žena učestvuje u upravnim odborima najvećih kompanija u 14 zemalja, među kojima su Belgija, Kina, Italija, Španija, a stopu manju od pet odsto ima 13 zemalja, gdje spadaju Indija, Japan, Rusija, kao i arapske zemlje.

"Iako su žene još u sjenci muškaraca kada je riječ o upravljanju svjetskim privrednim gigantima, njihov broj na rukovodećim pozicijama, naročito srednjeg i višeg nivoa, porastao je u posljednjih 20 godina", navodi se u studiji.

Istraživanje je pokazalo da su žene, na globalnom nivou, vlasnice ili upravljaju preduzećima u 30 odsto slučajeva, ali je uglavnom riječ o malim i mikro firmama.

Prema ovom kriterijumu, na vrhu ljestvice među visoko razvijenim industrijskim zemljama nalazi se SAD, sa udjelom žena od 42,7 odsto a globalno posmatrano, Jamajka zauzima prvo mjesto, sa 59,3 odsto, dok je Jemen na posljednjem mjestu sa 2,1 odsto

"Naše istraživanje pokazuje da je povećanje učešća žena na tržištu rada najveći pokretač globalnog rasta i konkurentnosti", rekla je direktor Odsjeka za aktivnosti poslodavaca u ILO, Deborah France-Massin

Prema njenim riječima, sve veći broj istraživanja takođe pokazuje pozitivne veze između učešća žena u top menadžmentu i poslovnih rezultata.

"Međutim, dug je put do postizanja stvarne ravnopravnosti polova na radnom mjestu, pogotovo kada je riječ o najvišim pozicijama upravljanja", ocijenila je France-Massin.

Bonus video: