UVRIJEDIO MINISTRA

Kuvajt: Bivši ministar uhapšen zbog kritikovanja vlade

Ministar informisanja Kuvajta od 1999. do 2000. godine, koji vodi sajt Alan i predaje na kuvajtskom univerzitetu, zaustavljen je na aerodromu pošto ga je sud u četvrtak proglasio krivim za uvredu ministra finansija Anasa al-Saleha prije dve godine kada je kritikovao potrošnju vlade
1 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.01.2015. 18:08h

Bivši kuvajtski ministar informisanja Saad bin Tefla, koji vodi novinski internet portal, uhapšen je zbog članka u kojem se kritikuje potrošnja vlade, rekao je danas njegov advokat.

Bin Tefla je priveden sinoć na kontroli na aerodromu kada je htio da otputuje u Saudijsku Arabiju, rekao je advokat Alhumaidi al-Subai.

Ministar informisanja Kuvajta od 1999. do 2000. godine, koji vodi sajt Alan i predaje na kuvajtskom univerzitetu, zaustavljen je na aerodromu pošto ga je sud u četvrtak proglasio krivim za uvredu ministra finansija Anasa al-Saleha prije dve godine kada je kritikovao potrošnju vlade.

Bin Tefla nije bio obaviješten o presudi a suđeno mu je u odsustvu, rekao je advokat dodajući da će se njegov klijent u ponedjeljak žaliti na presudu.

Portal Alan je jedan od vodećih opozicionih medija u Kuvajtu i često uživo prenosi vijesti s protesta i objavljuje snimke sukoba policije s građanima.

Kuvajtske vlasti su prošle nedjelje uhapsile bivšeg liberalnog poslanika Saleha al-Mulaha zbog poruka na Tviteru u kojem se kritikuje vlast i njena podška predsjedniku Egipta. U toj poruci je naveo da je

Kuvajćanima dojadilo što se novac daje kao pomoć drugim vladama.

Kuvajt je obećao najmanje četiri milijarde dolara egipatskoj vladi od svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija sredinom 2013. godine.

Ta zemlja ima jedan od najslobodnijih političkih sistema, kao i medije, među zalivskim državama, ali su organizacije za zaštitu prava novinara izrazile zabrinutost zbog djelovanja vlade protiv medija.

Preporučujemo za Vas