U Indiji se državni posao smatra doživotnim: Ovo treba da uradite da bi dobili otkaz

2 komentar(a)
Otkaz, Foto: Shutterstock
Otkaz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2015. 12:48h

Indijska vlada otpustila je A.K. Vermu, inženjera za javne radove koji nije dolazio na posao 24 godine, pa je čak i za običaje u Indiji, gdje se državni posao smatra doživotnim, ovaj stručnjak zaista pretjerao,

"On je stalno tražio produženje odsustva, što mu nije odobreno, i odbijao je naloge da se pojavi na poslu", saopštila je nadležna vladina služba, uz ukazivanje da se Verma posljednji put pojavio na poslu u decembru 1990. godine, javila je agencija Srna..

Nakon što je 1992. istragom utvrđeno da je kriv za "namjeran izostanak sa posla", bile su potrebne dodatne 22 godine i intervencije ministra da bi on napokon dobio otkaz.

Indijski zakoni o radu, za koje je Svjetska banka ocijenila da su najrestriktivniji u svijetu, otežavaju otpuštanje radnika, osim u slučaju kriminalnih radnji, a samo je u državama Radžastan i Madja Pradeš nedavno izmijenjen zakon po kome se osoblje sada lakše otpušta i zapošljava.

U Nju Delhiju uvedeno je ostavljanje otisaka prstiju na skeneru po dolasku na posao za državne službenike kako bi se stalo na kraj izostancima s posla.

Bonus video: