JAVANSKO MORE

Pronađen rep aviona Air Asia

U avionu je bila jedna beba, 17 maloljetnika, 137 odraslih putnika i sedam članova posade
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2015. 08:55h

U Javanskom moru pronađen je rep srušenog putničkog aviona Air Asia, izjavio je prvi čelnik indonežanske potrage i akcije spašavanja, prenosi BBC.

Ovaj dio aviona je od krucijalnog značaja budući da je u repu smještena crna kutija koja će dati nove detalje u istrazi pada letjelice.

Rep je lociran u sekundarnoj zoni što potkrepljuje teoriju da su jake vodene struje pomjerile olupinu letjelice.

Putnički avion Airbus A320-200 je nestao tokom leta, 28. decembra 2014. na relaciji Surabaya - Singapur.

Pilot aviona je neposredno prije nestanka od kontrolnog tornja tražio promjenu rute letjenja zbog loših vremenskih uslova.

U avionu je bila jedna beba, 17 maloljetnika, 137 odraslih putnika i sedam članova posade. Među nestalim su tri državljanina Južne Koreje, po jedan državljanin Velike Britanije, Malezije i Singapura, dok su ostali bili iz Indonezije.

Još nijedan preživjeli nije pronađen.

"Pronašli smo rep letjelice što je bio naš današnji primarni cilj", rekao je Bambang Soelistyo u indonežanskoj prijestolnici Džakarti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Do sada je pronađeno 40 tijela, ipak nadležna vlast smatra da se u unutrašnjosti aviona nalazi još tijela žrtava.

"Moramo pronaći sve djelove aviona kako bismo pronašli naše putnike, a njihovim porodicama ublažili bol. To je još uvijek naš prioritet", izjavio je na Twitter nalogu Toni Fernandes, izvršni direktor Air Asia.

Galerija