TUŽBE PROTIV IZRAELA

Palestinci se pridružili Međunarodnom krivičnom sudu

Palestinska nastojanja da se uključe u sud predstavljaju promjenu strategije Palestinaca koji teže da internacionalizuju svoju kampanju za državnost zbog kraha mirovnog procesa, kome su posredovale SAD
2 komentar(a)
Gaza, Foto: Beta-AP
Gaza, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 06.01.2015. 12:05h

Međunarodni krivični sud u Hagu saopštio je da su palestinske vlasti zvanično priznale jurisdikciju suda da istražuje zločine počinjene tokom ljetošnjeg sedmonedjeljnog rata u Pojasu Gaze.

To će omogućiti MKS-u da ispita ono što je počinjeno od 13. juna prošle godine, kada je počela izraelska vojna operacija, ali to ne znači da će sud automatski započeti istrage.

Palestinci su zvanično zatražili da se pridruže sudu što im otvara put da tuže izraelske zvaničnike za ratne zločine na okupiranim teritorijma.

"Prvog januara 2015. godine arhivar Međunarodog krivičnog suda, Herman fon Hebel, primio je dokument palestinske vlade u kojem se objavljuje da Palestina prihvata jurisdikciju MKS-a od 13. juna 2014. godine", naveo je sud u saopštenju.

Tog dana Izrael je započeo veliki obračun na Zapadnoj obali nakon otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera, a što je dovelo do čitavog niza incidenata i na kraju do rata u Pojasu Gaze. Tokom skoro dva mjeseca teških sukoba ubijeno je oko 2.200 Palestinca i 73 Izraelca.

Prihvatanje jurisdikcije MKS-a ne pokreće automatski istragu, ali sud može da goni individue optužene za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, počinjene od 1. jula 2002, kada je Rimski statut stupio na snagu.

Do danas su 122 zemlje ratifikovale Rimski statut, ali SAD i Izrael nisu to učinili.

Palestinska nastojanja da se uključe u sud predstavljaju promjenu strategije Palestinaca koji teže da internacionalizuju svoju kampanju za državnost zbog kraha mirovnog procesa, kome su posredovale SAD.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas potpisao je zahtjev za priključenje sudu uz 16 drugih konvencija nakon što Savjet bezbjednosti UN nije usvojio rezoluciju koja bi otvorila put punoj državnosti. Amerika je palestinski potez označila kao kontraproduktivan, a Izrael je 2. junuara blokirao 127 miliona dolara prihoda od poreza koje ubira u ime Palestinaca.