Seul: Pjongjang može da ugrozi SAD

Jedan neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane agenciji Jonhap je kazao da je Sjeverna Koreja povećala domet svojih raketa na 10.000 kilometara
1 komentar(a)
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2015. 12:24h

Ministarstvo odbrane Južne Koreje upozorilo je da je Sjeverna Koreja dostigla značajan tehnološki nivo da može da proizvodi minijaturne nuklearne naprave, koje se mogu postavljati na više raketa.

Sposobnosti Sjeverne Koreje da učini manjim nuklearna naoružanja čini se da je dostigla značajan nivo, ukazuje Ministarstvo, a prenosi AFP.

Ministarstvo ističe da je Sjeverna Koreja, najvjerovatnije, proizvela 40 kilograma plutonijuma spremnog za nuklearno naoružanje, kroz reprocesuiranje potrošenog nuklearnog goriva, i da sada radi na bogaćenju uranijuma.

Pretpostavlja se da je Sjeverna Koreja stekla kapacitete za razvoj raketa koje bi mogle ugroziti i SAD, ukazuje Ministarstvo.

Pjongjang je 2012. pokazao da ima kapacitete raketa lansiranjem satelita u orbitu, ali još nije sproveo test koji bi pokazao da ima tehnologiju za povratak potreban za interkontinentalne rakete.

Jedan neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane agenciji Jonhap je kazao da je Sjeverna Koreja povećala domet svojih raketa na 10.000 kilometara, sa ranijih 7.000.

Bonus video: