Netanjahu se obratio MKS: "Palestina je entitet povezan sa teroristima"

On je to saopštio poslije sastanka s predstavnicima izraelskog ministarstva odbrane u Tel Avivu, na kojem se razmatralo kako će Izrael odgovoriti na palestinski zahtjev za prijem u MKS
2 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2015. 20:20h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu tražio je danas od Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu da odbaci palestinski zahtjev za prijem u tu instituciju, navodeći da nije riječ o državi, već o "entitetu", povezanim sa "terorističkom organizacijom".

"Očekujemo od Međunarodnog krivičnog suda da odbaci licemjerni zahtjev vlasti Palestine, koja nije država, već entitet, povezan sa terorističkom organizacijom Hamas, odgovornim za ratne zločine", naveo je Netanjahu u saopštenju.

On je to saopštio poslije sastanka s predstavnicima izraelskog ministarstva odbrane u Tel Avivu, na kojem se razmatralo kako će Izrael odgovoriti na palestinski zahtjev za prijem u MKS.

Članstvo Palestine u MKS moguće je od kada je ona krajem 2012. godine dobila status zemlje posmatrača UN.

Ako odgovor bude pozitivan, Palestinci će moći da pred Međunarodnim krivičnim sudom traže gonjenje izraelskih zvaničnika zbog njihovih poteza u ratovima, među kojima je i onaj koji se proteklog ljeta vodio u pojasu Gaze.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas juče je potpisao zahtjev za prijem Palestine u Međunariodni krivični sud, čija je misija gonjenje optuženih za genocod, ratne i zločine protiv covječnosti.

Bonus video: