"IZRAELSKI VOJNICI NAJMORALNIJI NA SVIJETU"

Netanjahu najavio "osvetničke korake"

2 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2019. 12:58h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je večeras da će njegova zemlja preduzeti "osvetničke korake", ali nije objelodanio detalje, nakon što su se Palestinci danas pridružili Međunarodnom krivičnom sudu. 

Oni bi sada mogli da tuže Izrael tom sudu, a Netanjahu je u odgovoru nazvao izraleske vojnike "najmoralnijim na svijetu". 

"Onaj ko bi trebalo da se plaši Međunarodnog krivičnog suda je Palestinska uprava koja ima vladu jedinstva s Hamasom, terorističkom organizacijom poput Islamske države, koja čini ratne zločine", naveo je Netanjahu u saopštenju. 

Portparol Stejt departmenta Edgar Vaskez rekao je da se SAD oštro protive tom potezu i upozorio da će biti " kontraproduktivan i neće nimalo doprinijeti da se ostvare aspiracije palestinskog naroda za suverenom i nezavasnom državom ". 

"To će jako naštetiti atmosferi s baš onim narodom s kojim bi oni na kraju trebalo da postignu mir", istakao je Vaskez, kako prenosi Asošijeted pres. 

Palestinci su se odlučili na taj korak nakon što je sinoć u Savjetu bezbjednosti UN odbijena njihova rezolucija koja poziva na okončanje izraelske okupacije u roku od tri godine.