Putnici nestalog aviona bez sigurnosnih prsluka

Loše vrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom je tokom dana ometalo napore spasilaca da izvuku žrtve
59 pregleda 0 komentar(a)
Air Asia, Foto: Reuters
Air Asia, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2014. 17:19h

Zvaničnik indonežanske službe za spasavanje rekao je da nijedna od pronađenih žrtava aviona "Er Azije" nije nosila prsluk za spasavanje.

"Nije bila nijedna žrtva koju smo pronašli, a da je nosila prsluk za spasavanje", rekao je Tatang Zaenudin, zamjenik šefa za operacije u indonežanskoj službi za potragu za spasavanje.

On je precizirao da je jedno tijelo pronađeno u 8.20 a prsluk za spasavanje u 10.32 časova po lokalnom vremenu, prenio je Rojters.

Kako prenosi AP, loše vrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom je tokom dana ometalo napore spasilaca da izvuku žrtve.

Prethodno je pronađeno sedam tijela, uključujući stjuardesu u crvenoj uniformi Er Azije, rekao je za američku agenciju zvaničnik indonežanske službe za potragu Henri Bambang Soelistjo.

Sonar je takođe identifikovao nešto što je ličilo na velike djelove aviona, ali jake struje su pomjerale ostatke aviona.

Vremenski uslovi sprječavali su ronioce da zarone u Javansko more, a helikopteri su uglavnom ostali na kopnu, ali 18 brodova je nastavilo potragu u suženoj oblasti, a četiri od sedam tijela je izvučeno u srijedu pre nego što je potraga za taj dan obustavljena.

Indonežanska Meteorološka i geofizička agencija predvidela je da će se vremenski uslovi pogoršati i da će jaka kiša trajati do petka.

Prema riječima indonežanskog zvaničnika Sunarbovo Sandija koji koordiniše spasilačku operaciju u Pangkalan Bunu na ostrvu Borneo, izgleda da su morske struje odnijele olupine 50 kilometara od jučerašnje lokacije.

"Očekujemo da će tijela biti izbačena na plaže", dodao je on.

Prva dva tijela žrtava iz aviona "Er Azija" koji je nestao u nedjelju ujutru dopremljena su ranije danas u indonežanski grad Surabaja, gdje čekaju rođaci stradalih putnika.

Avion sa 162 putnika i članova posade nestao je u nedjelju ujutro usljed loših vremenskih uslova na letu od indonežanskog grada Surabaja do Singapura.

U avionu je bilo 137 odraslih putnika, 17 djece i jedno odojče, kao i dva pilota i pet članova posade.

Nije još jasno šta se dogodilo sa avionom, ali posljednja komunijacija sa kontrolom leta je bila molba pilota da mu se odobri da leti na većoj visini kako bi izbjegao loše vrijeme. Kad je to odobreno nije bilo odgovora iz aviona.

Bonus video: