Islamska država napadnuta iz vazduha: Akcije aviona i dronova u Iraku i Siriji

1 komentar(a)
Iračka vojska, Foto: Reuters
Iračka vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2014. 16:26h

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici izveli su danas 10 vazdušnih udara na položaje ekstremista Islamske države u Iraku i Siriji, uz učešće borbenih aviona i dronova, saopštile su koalicione snage.

U Siriji, pet napada izvedeno je blizu grada Kobanea, na granici sa Turskom, a dva blizu Hasaka, navodi se u saopštenju, prenio je Rojters.

U dva napada u Iraku, pogođeni su položaji takozvane Islamske države blizu grada Faludže, a u jednom, mete blizu drugog po veličini grada Mosula, dodaje se u saopštenju.

Snage iračkih Kurda saopštile su da su, uz podršku koalicionih snaga iz vazduha, danas pokrenule široku ofanzivu kako bi potisle ekstremiste iz područja ispred Mosula, koji je pod kontrolom IS.

Područje koje je meta ofanzive pokriva 120 kvadratnih kilometara i smješteno je između gradova Gver i Makmur, sjeveroistočno od Mosula, koje su kurdski borci, pešmerge, ponovo zauzeli u avgustu, navodi se u saopštenju, prenio je AP.

"Cilj je potisnuti neprijatelja što dalje od obije oblasti", dodaje se u saopštenju.

Početkom mjeseca, kurdski borci su ponovo zauzeli manja sela oko grada Sindžar, koji drže ekstremisti, čime su otvorili koridor za dopremanje pomoći porodicama Jazida koje se nalaze na planini Sindžar.

Ofanziva ekstremista Islamske države, koji su u junu zauzeli velike djelove sjevernog i zapadnog Iraka i susjedne Sirije, naišla je na žestoke kritike međunarodne zajednice.

Vazdušni udari koalicionih snaga predvođenih SAD počeli su u avgustu kao podrška lokalnim snagama na terenu koje nastoje da potisnu džihadiste.

Bonus video: