Propala palestinska rezolucija o sporazumu sa Izraelom

4 komentar(a)
Gaza, Palestina, Foto: Reuters
Gaza, Palestina, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2014. 12:51h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija odbacilo je palestinsku rezoluciju o mirovnom sporazumu s Izraelom sa osam glasova za, dva protiv i pet suzdržanih, dok je za prihvatanje teksta trebalo devet glasova.

Francuska, Kina i Rusija, tri stalne članice Savjeta bezbjednosti, podržale su rezoluciju. Australija i SAD, bliski saveznici Izraela, glasali su protiv. Vašington je izrazio protivljenje rezoluciji nekoliko puta posljednjih dana. Pet država, među kojima Velika Britanija, bilo je suzdržano.

Predlog rezolucije predviđao je potpisivanje mirovnog sporazuma za dvanaest mjeseci i izraelsko povlačenje sa okupiranih područja do kraja 2017. U amandmanima unesenim u ponedjeljak predviđa se da će okupiran i anektiran istočni Jerusalim biti prijestonica palestinske države, zatim rješavanje pitanja palestinskih zatočenika i prekid izraelske kolonizacije te se upozorava na nezakonito podizanje zida koji odvaja dvije zajednice.

Ova rezolucija podstiče podjele, a ne kompromis, kazala je američka abmasadorka pri UN Samanta Pauer, ocijenivši da predlog pristupa problemu iz ugla samo jedne strane.

Rezoluciju su uz Francusku, Kinu i Rusiju podržali Argentina, Čad, Čile, Jordan i Luksemburg. Litvanija, Južna Koreja i Ruanda bile su suzdržane kao i Velika Britanija. Nigerija, koja je trebalo da podrži rezoluciju, predomislila se u posljednjem trenutku i bila suzdržana, navode diplomatski izvori.

Palestinski predstavnik pri UN Rijad Mansour optužio je Savjet bezbjednosti da nije preuzelo odgovornost i obećao da će priznanje Palestine pokušati da izbori na drugi način.

Palestinci i svijet ne mogu više da čekaju, rekao je on.

Palestinci su već najavili da će se, u slučaju da rezolucija ne prođe, obratiti Međunarodnom krivičnom sudu i tužiti Izrael zbog ratnih zločina u Gazi.

Bonus video: