SAD: Uticajan republikanac prizano učešće na skupu rasista

U saopštenju Skalisove kancelarije se navodi da je on govorio na skupu samo da bi pridobio podršku za konzervativnu fiskalnu politiku u Luizijani, a ne da da bi podržao ciljeve i shvatanja bijelih rasista
0 komentar(a)
Stiv Skalis, Foto: Reuters
Stiv Skalis, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2014. 17:10h

Treći po značaju republikanac u Predstavničkom domu Kongresa SAD priznao je da je prije desetak godina govorio na skupu rasističke organizacije koju je osnovao bivši vođa Kju kluks klana.

Republikanac Stiv Skalis negirao je da ima ikakve veze s pogledima te organizacije, ali bi ovaj slučaj ipak mogao da negativno utiče na nastojanje njegove partije da dopre do manjinskih glasača koji bi mogli imati presudnu ulogu na predsjedničkim izborima 2016, ocjenjuje agencija Asošiejtid pres.

Skalis je bio član parlamenta u saveznoj državi Luizijani kada je 2002. bio na konvenciji Organizacije evropsko-američkog jedinstva i prava (European-American Unity and Rights Organization - EURO) koju je dvije godine prije toga osnovao bivši vođa Klu kluks klana Dejvid Djuk.

Vijest o tom događu pojavila se dva dana prije no što će biti sazvan novi saziv Kongresa, u kojem bi Skalis trebalo da sprovodi plan rada republikanaca u Predstavničkom domu.

U saopštenju Skalisove kancelarije se navodi da je on govorio na skupu samo da bi pridobio podršku za konzervativnu fiskalnu politiku u Luizijani, a ne da da bi podržao ciljeve i shvatanja bijelih rasista.

"On nikada nije bio povezan s tom gnusnom grupom. Mržnja podstaknuta neznanjem i netrpeljivošću koju ta grupa projektuje, potpuno je protivrečna onome što Skalis vjeruje i radi kao otac, suprug i posvećeni katolik", navodi se u saopštenju.

Bonus video: