Obama: Nije Putin genije

Američki predsjednik objašnjava da su jedino cijene nafte održavale privredu Rusije i da se znalo da će, uz pritisak sankcija, "kada i ako" dođe do poremećaja cijena te sirovine Rusija imati velike poteškoće
64 pregleda 36 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2014. 10:22h

Strateške sankcije protiv Moskve efikasno su porazile agresiju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, izjavio je američki predsjednik Barak Obama.

Obama se, u intervjuu objavljenom u ponedjeljak koji prenosi AFP, prisjetio da je ruski predsjednik ''svojom brzometnom aneksijom Krima i invazijom na neke oblasti Istočne Ukrajine ubedio i mnoge u Vašingtonu da je genije''.

Neagresivni odgovor američke administracije, iako je, kako je naveo Obama, nervirao mnoge jastrebove među Republikancima, koji su željeli oštriji odgovor, međutim, isplatio se na duže staze, jer su ''sankcije pogodile rusku privredu''.

"U to vrijeme sam rekao da ne želimo rat sa Rusijom, ali da možemo da primijenimo uporan pritisak (sankcijama) u saradnji sa evropskim partnerima", rekao je Obama u intervjuu za radio NPR, koji je dao 19. decembra, prije nego što je odleteo na Havaje gde provodi božićne praznike.

"Danas bih rekao da, makar izvan Rusije, neki ljudi možda misle da ono što je Putin uradio nije bilo tako pametno. One koji su smatrali da je genije, razuvjerila je ekonomska kriza u Rusiji", napominje Obama.

Američki predsjednik objašnjava da su jedino cijene nafte održavale privredu Rusije i da se znalo da će, uz pritisak sankcija, "kada i ako" dođe do poremećaja cijena te sirovine Rusija imati velike poteškoće.

Ekonomski pokazatelji ukazuju da se Rusija kreće u pravcu recesije, a predsjednik Putin se suočava sa prvim opadanjem nacionalne ekonomije od 2009. godine.

Rublja je ove godine izgubila 40 odsto vrijednosti, najviše zahvaljujući tome što je cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u poslednjih šest mjeseci opala za polovinu.

Bonus video: