Vlasnik "Er Azije kupio" kompaniju za samo 26 centi

Međunarodna asocijacija aviosaobraćaja predviđa da će avionima u azijsko-pacifičkom regionu za dvije decenije letjeti 42 odsto putnika na svjetskom nivou
1 komentar(a)
Air Asia, Foto: Reuters
Air Asia, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2014. 11:08h

Er Azija, čiji je avion u nedjelju nestao iznad Javanskog mora, prva ja niskotarifna aviokompanija u Jugoistočnoj Aziji.

Generalni direktor i vlasnik Er Azije Toni Fernandes je 2001. s poslovnim partnerima kupio tu kompaniju i njena dva aviona za samo 26 centi i preuzeo dug od 11,4 miliona dolara.

Time je aviosaobraćaj, kojim su prethodno dominirale kompanije Singapur Erlajns i Taj Ervejz, učinio pristupačnim za milione ljudi koji ranije nijesu mogli da priušte avionske karte.

Za samo godinu dana kompanija je počela da pravi profit i da leti na nove destinacije iz sedišta Kuale Lumpura. Er Azija se iz Malezije proširila u Indoneziju, Filipine, Tajland i Indiju.

Fernandes je na vrijeme osjetio potrebu sve brojnije srednje klase za niskotarifnim letovima, u regionu u kojem se aviosaobraćaj ubrzano razvija.

Međunarodna asocijacija aviosaobraćaja predviđa da će avionima u azijsko-pacifičkom regionu za dvije decenije letjeti 42 odsto putnika na svjetskom nivou.

"Putovanje avionom je stvoreno za Aziju. Možete da vozite ili putujete vozom s jednog kraja Evrope na drugi, ali to nije slučaj ovjde. Hoćete da pokušate da vozite iz Kuala Lumpura u Bangkok? Srećno drugar!", kazao je Fernandes u intervjuu za Asošiejtid pres 2002. godine.

Bonus video: