Pakistan: Ubijeno 39 ekstremista

U napadaima su uništeni sistem podzemnih tunela i veliko podzemno skladište oružja i municije
0 komentar(a)
puška, vojnik, Foto: Reuters
puška, vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2014. 09:04h

Pakistanski ratni avioni i kopnene snage ubili su 39 ekstremista u operaciji u Sjevernom Vaziristanu, regionu nedaleko od avganistanske granice.

Vojska je navela da su vazdušni udari sprovedeni sinoć u oblasti Data Hel u plemenskom regionu Sjeverni Vaziristan. U njima su uništeni sistem podzemnih tunela i veliko podzemno skladište oružja i municije.

Vojska tvrdi da je među ubijenima i nekoliko važnih ekstremističkih komandanata, ali u saopštenju nije iznijela više detalja o njihovom identitetu.

Pakistanske trupe su takođe sinoć iz zasjede napale veliku skupinu ekstremista na granici između plemenskih regiona Orakzaj i Hajber, dodaje se u saopštenju.

Došlo je, kako se dodaje, do žestokog okršaja u kojem je 16 ekstremista ubijeno, a 20 je ranjeno. Ranjena su, takođe, četiri vojnika.

Novinarima je zabranjeno da uđu u taj region, te nije bilo moguće nezavisno provjeriti izvještaje pakistanske vojske, navodi agencija AP.

Vojska Pakistana navodi da je od početka velike ofanzive 15. juna ubila više od 1.200 ekstremista u Sjevernom Vaziristanu. Vojna ofanziva na tu oblast sprovedena je poslije terorističkog napada na najveći pakistanski aerodrom u Karačiju.

Plemenski region Sjevernog Vaziristana je jedan od sedam plemenskih regiona uz avganistansku granicu gdje lokalni i strani ekstremisti nalaze sigurno utočište već godinama.

Paralelna vladina ofanziva se odvija i u susjednom plemenskom regionu Hajber, protiv ekstremista koji bježe od ofanzive u Sjevernom Vaziristanu.

Bonus video: