UN traži ukidanje smrtne kazne u Pakistanu

Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da narednih nedjelja pogubi 500 ljudi, dok je Vlada odlučila da vojni sudovi preuzmu suđenja za terorizam
0 komentar(a)
Ban ki Mun, Foto: Reuters
Ban ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2014. 08:17h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun zatražio je juče od premijera Pakistana Navaza Šarifa da ukine smrtnu kaznu i obnovi moratorijum na izvršenje te kazne nad onima kojima je već izrečena, saopštile su danas UN.

Ban je u telefonskom razgovoru sa Šarifom u četvrtak izrazio saučešće povodom ubistva 149 osoba, od kojih 133 učenika tokom napada talibana u Pešavaru na sjeveroistoku Pakistana.

"Uz puno uvažavanje teških okolnosti, generalni sekretar pozvao je pakistansku vladu da prekine pogubljenje zatvorenika i vrati moratorijum na najstrožu kaznu", navodi se u saopštenju. Šarif je Banu rekao da će sve zakonske norme biti poštovane na suđenjima. Pakistan je moratorijum na smrtnu kaznu imao od 2008. ali ga je ukinuo i, u odgovoru na napad na školu u Pešavaru, obješeno je šest osuđenika na smrt zbog terorizma. Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da narednih nedjelja pogubi 500 ljudi, dok je Vlada odlučila da vojni sudovi preuzmu suđenja za terorizam.

Bonus video: