Netanjahu za afere optužuje ljevicu i medije

Nakon višemjesečne istrage, policija je predložila podizanje optužnice protiv izraelskog premijera u tri predmeta za navodnu korupciju
316 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je video-snimak u kojoj optužuje ljevicu i medije da vrše pritisak na glavnog državnog tužioca da ga optuži za korupciju, tri mjeseca prije važnih izbora.

Netanjahu po anketama ima najviše izgleda na prijevremenim parlamentarnim izborima 9. aprila, ali bi ga eventualne optužnice o kojima govore mediji mogle oslabiti.

Podizanje optužnice

Nakon višemjesečne istrage, policija je predložila podizanje optužnice protiv Netanjahua u tri predmeta za navodnu korupciju. Odluka je sada na glavnom državnom tužiocu, Avišaju Mandelblitu, piše Hina.

Snimak objavljen u subotu veče na društvenim mrežama počinje plakatom na kome piše: "Već tri godine ljevica i mediji žele prisiliti glavnog državnog tužioca da po svaku cijenu odluči o podizanju optužnice" (protiv premijera).

Na snimcku se zatim vide Netanjahuovi politički protivnici koji u novembru 2016. protestuju ispred kuće glavnog državnog tužioca u predgrađu Tel Aviva. Nose transparente i traže njegovu ostavku vičući: "Bibi (premijerov nadimak), mjesto ti je u zatvoru". Snimak se završava pitanjem "Hoće li uspjeti?", upućenom predstavnicima opozicije.

Neće podnijeti ostavku

Ministarstvo pravosuđa je saopštilo, kako prenose mediji, da "glasine i drugi snimci neće nipošto uticati na odluku koju će (glavni državni tužilac) donijeti samo na temelju stručnih mjerila".

Netanjahu i supruga Saru sumnjiče se da su pokušali pridobiti naklonost informativne internet stranice u zamjenu za vladine povlastice velikoj telekomunikacionoj kompaniji.

Premijer je već najavio da neće podnijeti ostavku bude li pozvan na saslušanje prije izbora.

Bonus video: