Obama se zahvalio vojnicima na boljem i bezbjednijem svijetu

"I dalje imamo neke veoma teške izazove širom svijeta, uključujući Irak. Ali svijet je bolji, bezbjedniji, mirniji, prosperitetniji i naša domovina zaštićena zahvaljujući vama", rekao je Obama
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2014. 10:28h

Predsjednik SAD Barak Obama obilježio je kraj borbene misije američkih trupa u Avganistanu, poručivši vojnicima da su njihove žrtve omogućile da se mirniji, prosperitetniji svijet izdigne iz pepela (terorističkih napada u SAD) 11. septembra.

Obraćajući se na Božić vojnicima u mornaričkoj bazi na Havajima, Obama je rekao da, iako za vojsku SAD ostaju teški izazovi u žarištima kao što su Irak i Zapadna Afrika, svijet kao cjelina je bolji zato što su američke snage stavile zemlju na prvo mjesto i odlično joj služile.

"I dalje imamo neke veoma teške izazove širom svijeta, uključujući Irak. Ali svijet je bolji, bezbjedniji, mirniji, prosperitetniji i naša domovina zaštićena zahvaljujući vama", rekao je Obama.

Dodao je da Amerikanci i njihov predsjednik ne mogu biti zahvalniji.

"Zahvaljujući izuzetnom služenju muškaraca i žena u američkim oružanim snagama, Avganistan ima šansu da ponovo izgradi svoju zemlju. Bezbjedniji smo. Avganistan neće ponovo biti izvor terorističkih napada", rekao je Obama.

SAD se spremaju da, poslije 13 godina i potrošenih hiljadu milijardu dolara, do kraja godine povuku većinu borbenih snaga iz Avganistana, gdje će ostati 13.500 vojnika za obuku i podršku avganistanske vojske.

Učešće američkih vojnika u borbama koje su počele poslije napada Al Kaide na SAD 11. septembra 2001. okončaće se na kraju godine koja nije bila tako uspješna za koalicione snage.

Ove godine je u sukobima poginulo gotovo 10.000 civila i oko 5.000 avganistanskih vojnika, a velika područja su pala pod kontrolu pobunjenika. Za 13 godina u Avganistanu je poginulo oko 2.200 vojnika SAD.

Božićne poruke podrške i zahvalnosti američkim vojnicima uputili su i drugi visoki zvaničnici, među kojima potpredsjednik Džo Bajden, još aktuelni ministar odbrane Čak Hejgel i senator Džon Makejn, koji će sljedeće godine biti na čelu odbora Senata za pitanja oružanih snaga.

Bonus video: