Azerbejdžan: Zatvoreno dopisništvo Radija Slobodna Evropa

Novinarka RSE Kadidža Ismailova, koja je pisala o korupciji i kršenju ljudskih prava u Azerbejdžanu, uhapšena je početkom decembra u Bakuu, po optužbi da je svojim postupcima navela jednog čovjeka na samoubistvo
1 komentar(a)
Radio Slobodna Evropa, Foto: Beta/AP
Radio Slobodna Evropa, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.12.2014. 11:43h

Azerbejdžanske vlasti danas su zatvorile dopisništvo Radija Slobodna Evropa u Bakuu.

U prostorije azerbejdžanskog servisa Radio Slobodna Evropa u Bakuu danas je ušla policija i tužioci, koji su zaposlenima saopštili da imaju sudski nalog da zatvore radio.

Kancelarija Radio Slobodne Evrope zatvorena je od petka ujutro, rekao je direktor azerbejdžanskog servisa RSE, prenijela je agencija AP.

Prostorije RSE u Bakuu

Kancelarija državnog tužioca saopštila je američkoj agenciji da je izvršen pretres radi istrage "velikog krivičnog djela", ali detalji nisu navedeni.

Novinarka Radija Slobodna Evropa (RSE) Kadidža Ismailova, koja je pisala o korupciji i kršenju ljudskih prava u Azerbejdžanu, uhapšena je početkom decembra u Bakuu, po optužbi da je svojim postupcima navela jednog čovjeka na samoubistvo.

Sud u Bakuu, naložio je da Ismailova ostane iza rešetaka do suđenja po optužbi, za koju je zaprijećena zatvorska kazna do sedam godina, prenio je AP.

Ismailova

Ismailova je i ranije bila meta zbog svog izvještavanja, prenio je AP.

Godine 2012, poslije serije članaka o ulozi vladajuće porodice u unosnim građevinskim projektima, dobila je pismo upozorenja da bi njena reputacija mogla da bude ugrožena, nakon čega je privatni video snimak, na kome su ona i njen momak, osvanuo na Internetu.

Azerbejdžanska vlada je nedavno objavila duži dopis u kome se kritikuje "kolonijalizam" Sjedinjenih Američkih Država i optužuju novinari lokalnog servisa RSE da rade na promovisanju stranih interesa u zemlji.

Mnogi aktivisti i nezavisni novinari su zatvarani od kako je Azerbejdžan stekao nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991, uključujući dvojicu boraca za ljudska prava u avgustu, podsjetila je američka agencija.

Bonus video: