PRED BOŽIĆ

Zabrannjen saobraćaj na sjeveru Nigerije zbog Boko Harama

Vise od 160 miliona stanovnika Nigerije podijeljeno je na uglavnom hrišćanski jug i muslimanski sjever, a posljednjih godina hrišćani su često na meti napada, naročito u vrijeme Božića i Uskrsa
0 komentar(a)
Nigerija, eksplozija, Foto: Reuters
Nigerija, eksplozija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2019. 14:26h

Nigerijske vlasti zabranile su saobraćaj u dvije savezne države na sjeveroistoku te zemlje gdje, prema njihovim riječima, islamski ekstremisti planiraju velike napade za Božić.

Vojska je objavila najstrože ograničenje saobraćaja u državi Borno, odakle je ekstremistička grupa Boko haram, okrivljena za brojne samoubilačke napade. U Bornu neće biti dozvoljeno kretanje nijedne vrste vozila.

Portparol vojske, pukovnik Sani Usman rekao je da vlasti postupaju po izvještajima u kojima se nagovještava da Boko haram planira "masovne napade", posebno u glavnom gradu države Borno, Majduguriju.   Objava nigerijskih vlasti o zabrani saobraćaja od danas do nedjelje, 28. decembra, izazvala je velike gužve, jer su ljudi žurili da stignu na odredište prije njenog stupanja na snagu.   Manje stroga ograničenja saobraćaja uvedena su u susjednoj saveznoj državi Jobe gdje je na snazi i policijski čas.   Boko haram kontroliše nekoliko gradova i sela u Bornu i Jobeu.

Hiljade Nigerijaca ubijene su tokom petogodišnje pobune te ekstremističke grupe, a mnogi su pobjegli od nasilja.   Vise od 160 miliona stanovnika Nigerije podijeljeno je na uglavnom hrišćanski jug i muslimanski sjever, a posljednjih godina hrišćani su često na meti napada, naročito u vrijeme Božića i Uskrsa.