NEOBIČNA ODLUKA

Slonovi pune budžetske rupe u Zimbabveu

Kupci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazili interesovanje za 15 slonova, kupci iz Kine za 27 slonova, a iz Francuske za 15 do 20 slonova
0 komentar(a)
slonovi, Foto: Shutterstock
slonovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2019. 14:26h

Vlasti u Zimbabveu planiraju da izvezu najmanje 62 slona da bi djelimično popunile državni budžet i ograničile rast populacije slonova.

"Zimbabve je dobio saglasnost CITES-a (Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama) da izveze slonove na odabrane destinacije, od kojih je jedna Kina", rekao je za Frans pres predsjednik Kancelarije za parkove i divlji svijet Zimbabvea Džeri Gotora.

Izvoz će biti pokrenut u prvom kvartalu 2015, nakon što budu potvrđene izvozne destinacije, naveo je on, dodajući da su kupci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazili interesovanje za 15 slonova, kupci iz Kine za 27 slonova, a iz Francuske za 15 do 20 slonova. 

"Osnovni razlog za izvoz slonova je to što želimo da osiguramo održivo iskorišćavanje naših prirodnih resursa. Imamo 80.000 slonova, a kapacitet za 42.000, što nije održivo na duži rok. Izvoz će pomno nadgledati CITES", naveo je Gotora. 

Parkovi prirode u Zimbabveu često posluju sa ograničenim sredstvima koja dobijaju iz državnog budžeta i mahom zavise od donacija privatnih kompanija. 

Prošle godine je najmanje 300 slonova uginulo u nacionalnom parku Hvange nakon što su lovokradice zatrovale njihova pojila cijanidom. Vlasti parka navode da zbog ograničenih sredstava nisu imale dovoljno patrola koje dežuraju u parkovima, čime su životinje ostavljene na milost i nemilost lovokradica. 

Gotora navodi da će sredstva dobijena izvozom slonova biti usmjerena u upravljanje parkovima prirode, kao i u zajednice koje se graniče sa rezervatima.