Pakistan planira 500 smrtnih kazni za teroriste

Šest ekstremista je obješeno od petka dok u zemlji raste bijes zbog masakra koji su izvršili talibani u gradu Pešavaru, u kome je ubijeno 149 osoba, uključujući 133 dJece
1 komentar(a)
Pakistan, Foto: Beta-AP
Pakistan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.12.2014. 12:02h

Pakistan planira da u narednim nedJeljama pogubi 500 osoba osuđenih zbog terorizma, saopštili su danas zvaničnici, pošto je vlada ukinula moratorijum na smrtnu kaznu u slučajevima terorizma poslije nedavnog masakra talibana u školi.

Šest ekstremista je obješeno od petka dok u zemlji raste bijes zbog masakra koji su izvršili talibani u gradu Pešavaru, u kome je ubijeno 149 osoba, uključujući 133 dJece, prenijela je agencija AFP.

Poslije najsmrtonosnijeg terorističkog napada u istoriji Pakistana, premijer Navaz Šarif okončao je šestogodišnji moratorijum na smrtnu kaznu. Smrtna kazna je vraćena za slučajeve povezane sa terorizmom.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je završilo slučajeve 500 osuđenika koji su iscrpjeli sve žalbe, predsjednik je odbio sve njihove peticije za pomilovanje i oni će biti pogubljeni u narednim nedjeljama", rekao je AFP-u visoki zvanični vlade koji je želio da ostane anoniman.

I drugi zvaničnik je potvrdio informaciju.

Od šest osoba koje su pogubljene do sada, pet je bilo umješano u pokušaj ubistva tadašnjeg vojnog lidera Perveza Mušarafa 2003. godine, dok je jedan učestvovao u napadu na glavni stab vojske 2009. godine.

Policija, vojska i paravojne formacije raspoređene su širom zemlje i na aerodromima, a u zatvorima je uvedena crvena uzbuna zbog pogubljenja i intenziviranja vojnih operacija protiv talibanskih ekstremista u sjeverozapadnim plemenskim oblastima.

Bonus video: