POVODOM KRIZE

Kina vjeruje u snagu Rusije

"Kinesko-ruski odnosi strateškog partnerstva su na visokom nivou i mi uvijek podržavamo i pomažemo našim prijateljima. Ako ruskoj strani bude potrebno, ponudićemo svu moguću pomoć", rekao je kineski minsitar
2 komentar(a)
Vang Ji, Foto: Beta/AP
Vang Ji, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.12.2014. 17:21h

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji vjeruje da će Rusija uspjeti da prebrodi sadašnje ekonomske probleme.

On je poručio da je Kina spremna da ponudi svaku potrebnu pomoć.

Vang Ji je, u intervjuu za hongkonški tv kanal Fenguang, rekao da vjeruje da Rusija ima mogućnosti i znanja da prevazidje trenutne probleme u ekonomiji.

"Kinesko-ruski odnosi strateškog partnerstva su na visokom nivou i mi uvijek podržavamo i pomažemo našim prijateljima. Ako ruskoj strani bude potrebno, ponudićemo svu moguću pomoć", rekao je kineski minsitar, a prenijela agencija Tass.

Kineski ministar trgovine Gao Hučeng je za isti tv kanal prokomentarisao situaciju sa rubljom.

"Što se tiče izvjesnih fluktuacija na berzi i fluktuacija na valutnom tržištu, one su možda u izvjesnom interesu nekim kapitalnim investitorima, a sa stanovišta praktične saradnje mi ostajemo i aktivno unapređujemo našu saradnju", rekao je Gao.

On je takođe izrazio uvjerenje da trenutna finansijska i ekonomska situacija u Rusiji neće uticati na sprovođenje glavnih rusko-kineskih projekata u energetici, industriji i drugim sferama.