DŽEB I HILARI NAJAVILI KANDIDATURU

Hoćemo li na izborima za predsjednika SAD 2016. gledati duel Buš protiv Klinton?

"Imali smo dva Ruzvelta i dva Adamsa. Možda neke porodice jednostavno imaju bolji osjećaj ili predispoziciju da se bave politikom", rekla je Hilari Klinton
53 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2014. 10:47h

Džeb Buš najavio je mogućnost da se kandiduje za predsjedničke izbore 2016. godine, čime postaje mogući rival Hilari Klinton.

Za Klintonovu se očekuje da će uskoro saopštiti da ulazi u izbornu trku.

Dolazak Džeba Buša (61), sina predsjednika Džordža Buša Starijeg i brata predsjednika Džordža Buša Mlađeg, ili Hilari Klinton (67), supruge bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona, u Bijelu kuću 2017. godine značilo bi da od 1989. godine dvije porodice imaju monopol izvršne vlasti u SAD.

Sadašnji američki predsjednik Barak Obama bi, prema tome, predstavljao samo "kratku pauzu" između dvije "porodične vladavine", ocijenile su svjetske agencije.

Bivša prva dama SAD i državna sekretarka Hilari Klinton, koja poznaje Bijelu kuću kao svoj džep jer je u predsjedničkoj palati živjela od 1993. do 2001. godine, isključila je mogućnost da bi za američku demokratiju bilo "monotono" da vlada ista "porodična politička dinastija".

"Imali smo dva Ruzvelta i dva Adamsa. Možda neke porodice jednostavno imaju bolji osjećaj ili predispoziciju da se bave politikom", rekla je Hilari Klinton.

Hilari Klinton, foto: Reuters

Džon Kvinsi Adams, šesti američki predsjednik (1825-1829) bio je sin Džona Adamsa, drugog američkog predsjednika (1791-1801), koji je naslijedio Džordža Vašingtona.

Predsjednici Teodor Ruzvelt (1901-1909) i Frenklin Delano Ruzvelt (1933-1945) bili su dalji rođaci.

Bivša američka državna sekretarka ipak je rekla da poznato prezime ne mora uvijek da bude garancija za uspjeh u politici.

"Bila sam kandidat za izbore 2008. ali sam izgubila od Obame. Naš sistem je otvoren za sve. To nije monarhija u kojoj kralj jednog jutra ustane i odluči da abdicira u korist svog sina", rekla je Hilari Klinton.

Gudman: Politička dinastija nije dobra stvar

Analitičari se, pak, ne slažu u potpunosti s njenim stavom.

Politikolog sa Univerziteta Kolumbija Rob Gudman smatra da porodična politička dinastija "nije dobra stvar".

"Moć tih političkih dinastija, koja se zasniva na istom prezimenu, oslanja se na snažnu mrežu donatora i često je sklona popuštanju u demokratiji, čime se otvara put ideji da naredna, nova generacija lidera može izroniti iz bilo kakve sredine", rekao je Gudman.

Prema njegovim riječima, politička dinastija predstavlja samo "dobru priču". "Politika ne može samo da se zasniva na fascinantnim pričama. Ona nastaje iz društvenih pokreta, od običnih ljudi i iz borbe nekih interesa", ocijenio je Gudman.

Klinton lakše do podrške Demokrata, Buš teško do podrške Republikanaca

Premda su predsjednički izbori, zakazani za 8. novembar 2016. godine, daleko, demokrate su spremne da podrže HIlari Klinton kao svog kandidata, dok će Buš imati više teškoća da ubijedi svoje republikance.

"Ne vidim da će zemlja izabrati još jednog Buša", rekao je republikanski senator Oklahome Tom Kobern, poznat po otvorenosti u javnim nastupima.

"Još postoji neki bijes prema Džordžu Bušu Mlađem. Da Džeb nema isto prezime, bio bi odličan kandidat", dodao je senator.

Džordž Buš Stariji, sam sin senatora, bio je samo u jednom mandatu predsjednik SAD. Porazio ga je Bil Klinton, ali će zato njegov sin, Džordž Buš Mlađi, postati predsjednik osam godina kasnije.

Njegova supruga Barbara nedavno je rekla da je "smiješno" da velika zemlja kao SAD nije u stanju da pronađe predsjedničkog kandidata koji ne pripada poznatim porodičnim dinastijama lidera.

Analitičari navode da je jedina izvijesnost ta da će se porodica Obama, ukoliko ne dođe do iznenadnog preokreta, držati dalje od predsjedničke trke.

Mediji prenose da se sadašnja prva dama SAD Mišel Obama nekoliko puta izjasnila da je ne privlači "politička pustolovina".

Galerija