AMERIČKI PREDSJEDNIK OTPUTOVAO NA HAVAJE

Obama: Zatvaranje Gvantanama je nacionalni prioritet

On je takođe poželio novinarima "mele kalikimaka", što na havajskom znači "Srećan Božić"
1 komentar(a)
Barak Obama, Havaji, Foto: Reuters
Barak Obama, Havaji, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2019. 15:19h

Američki predsjednik Barak Obama otputovao je u subotu sa porodicom na dvonedjeljni odmor na Havaje.

Kako je prenijela agencija AP, predsjednički avion sletio je na Havaje, a porodica Obama na put je povela i svoja dva psa.

Predsjednik SAD se nada da će u svom zavičaju na Havajima, gdje svake godine odlazi na odmor, pronaći prijeko potrebne mir i tišinu poslije naporne godine u kojoj je njegova Demokratska stranka izgubila većinu u Kongresu, a on se našao pritisnut krizama u Ukrajini, na Bliskom istoku i zapadnoj Africi, navodi američka agencija.

Obama je juče održao završnu godišnju konferenciju za novinare, a tom prilikom je ocijenio da su SAD postigle uspeh u 2014. godini sniženjem stope nezaposlenosti, rastom broja zdravstveno osiguranih Amerikanaca i istorijskim diplomatskim otvaranjem prema Kubi.

"Kada ulazite u četvrtu četvrtinu, obično dobijete tajm-aut", rekao je tom prilikom Obama i dodao da se raduje što ce provesti mirne trenutke odmora i Božić sa svojom porodicom. 

Obama je takođe kritikovao postojanje zatvora Gvantanamo na Kubi.

"Taj zatvor potkopava našu nacionalnu bezbjednost crpeći naše resurse i kvari naše veze sa saveznicima. Zatvaranje tog zatvora je nacionalni prioritet" rekao je Obama. 

Po zakonu o odbrambenom budžetu produžena je zabrana premještaja zatvorenika s Kube u SAD, kojoj se predsjednik Obama protivio.

On je takođe poželio novinarima "mele kalikimaka", što na havajskom znači "Srećan Božić".