Nakon detaljne provjere: Četvorica Avganistanaca puštena iz Gvantanama

U jednom od najbolje čuvanih zatvora na svijetu sada je ostalo osmoro državljana Avganistana, od ukupno 132 zatvorenika
0 komentar(a)
Gvantanamo, Foto: Beta-AP
Gvantanamo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.12.2014. 17:51h

Četvorica zatvorenika iz Gvantanama, državljani Avganistana pušteni su na slobodu i vraćeni u svoju državu, objavio je Pentagon.

Šavai Kan, Ki Ali Gul, Abdul Gani i Muhamed Zahir pušteni su iz zatvora poslije "detaljne provjere njihovih slučajeva", javlja BBC.

"Kao rezultat ponovnog pregleda slučajeva, omogućeno je tim ljudima da budu prebačeni iz zatvora Gvantanamo", kratko se navodi u saopštenju Pentagona.

U jednom od najbolje čuvanih zatvora na svijetu sada je ostalo osmoro državljana Avganistana, od ukupno 132 zatvorenika.

Oni su u glavni grad Avganistana, Kabul, otpremljeni američkim vojnim avionom, a po slijetanju na aerodrom preuzeli su ih lokalni zvaničnici, javlja BBC.

Ranije ovog mjeseca, šestoro Avganistanaca je iz Gvantanama prebačeno u Urugvaj, a gotovo polovina ostalih zatvorenika biće transferisani, ali je pitanje gdje, pošto države iz kojih potiču ne mogu da osiguraju bezbjednosne garancije.

Zatvor u Gvantanamu je otvoren poslije terorističkog napada na Njujork i Vašington, a tu su zatvarani ljudi za koje se sumnjalo da imaju "neprijateljske" namjere prema SAD.

Bonus video: