Nova taktika nigerijskih ekstremista: Ubijaju stare ljude

Nigerijska vojska je objavila kako njene patrole tragaju za teroristima u regionu sela Gumburi, gdje je prema još nepotvrđenim podacima prije nedjelju dana kidnapovano više od 185 ljudi
4 komentar(a)
Nigerija, napad, Foto: Reuters
Nigerija, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2014. 14:44h

Nova taktika islamističkih ekstremista na sjeveroistoku Nigerije je ubijanje starijih ljudi, kojih je već stradalo više od 50 tokom ove nedjelje.

Prema tvrdnjama žitelja pet sela, oko 130 kilometara jugoistočno od Maidugurija, glavnog grada nigerijske države Borno, islamisti su starije osobe oba pola, koje su bile nesposobne da pobjegnu, zatvorili u jednoj srednjoj i jednoj osnovnoj školi i tamo izrešetali, prenosi AP.

Nigerijska vojska je objavila kako njene patrole tragaju za teroristima u regionu sela Gumburi, gdje je prema još nepotvrđenim podacima prije nedjelju dana kidnapovano više od 185 ljudi.

Nigerijske vlasti i vojska su, inače, na udaru kritika zbog neuspjeha u spasavanju 219 učenica kidnapovanih u aprilu iz jednog mjesta blizu Gumburija.

U odvojenim napadima, pripadnici islamističke terorističke grupe Boko Haram su, prema tvrdnjama svjedoka, napali gradove Damagum i Mamudo, bacajući bombe na vladine zgrade, policijske stanice i vojne kasarne.

Tokom posljednjih pet godina ekstremisti su u Nigeriji pobili na hiljade ljudi, dok se 1,6 miliona iselilo iz svojih domova.

Bonus video: