Obama ne očekuje brze promjene na Kubi

Obama je rekao da je razgovor počeo 15 minutnim uvodnim obraćanjem a da se poslije izvinio zbog dugog uvoda, na šta je Raul Kastro rekao: "Vi ste još mlad čovjek i imate šansu da oborite Fidelov rekord. Jednom je govorio sedam sati bez prestanka"
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2014. 08:22h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je sinoć da ne očekuje da će ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa s Kubom odmah donijeti promjene u toj državi, brzo ukidanje ekonomskog embarga SAD ili mogućnost njegove posjete Havani.

"To je i dalje režim koji ugnjetava svoj narod", rekao je Obama na konferenciji za novinare, dva dana pošto je najavio normalizaciju odnosa SAD i Kube poslije više od 50 godina.

On je rekao da se nada će posjetiti Kubu u nekom trenutku svog života, ali da zasad ne namjerava da ide u Havanu ili da ugosti kubanskog predsjednika Raula Kastra u Vašingtonu.

Obama je rekao da bi najavljena promjena u politici mogla omogućiti SAD veće šanse za uticaj na Kubu, pošto 50 godina izolacije nije donijelo plodove.

"Bićemo u poziciji da reagujemo šta god oni uradili kao što radimo s čitavim nizom zemlja širom svijeta kada rade stvari koje smatramo pogrešnim", rekao je američki predsjednik.

On je rekao da bi trebalo okončati 50 godina stari embargo prema Kubi, ali da ne očekuje da će se to uskoro desiti. Odluku o ukidanju embarga mora donijeti Kongres i vjerovatno će proći neko vrijeme prije nego što poslanici počnu da razmatraju to pitanje, dodao je.

Obama je rekao da se ime vođe kubanske revolucije Fidela Kastra samo na kratko pojavilo u telefonskom razgovoru s njegovim bratom Raulom, koji je sada predsjednik Kube.

On je rekao da je razgovor počeo 15 minutnim uvodnim obraćanjem a da se poslije izvinio zbog dugog uvoda, na šta je Raul Kastro rekao: "Vi ste još mlad čovjek i imate šansu da oborite Fidelov rekord. Jednom je govorio sedam sati bez prestanka".

Obama je dodao da je Raul Kastro potom počeo obraćanjem koje je trajalo makar duplo više nego njegovo. "Mogao bih reći da je to porodična osobina", dodao je američki predsjednik.

Jednoglasno potvrđen sporazum Havane i Vašingtona

Kubanski parlament jednoglasno je podržao sporazum između Havane i Vašingtona o normalizaciji odnosa poslije poluvjekovnog perioda neprijateljstva.

"Parlament Kube je tome dao jednoglasnu podršku", prenijele su agencije, odmah nakon usvajanja tog dokumenta, navodeći da će zaključno izlaganje na sjednici parlamenta imati kubanski predsjednik Raul Kastro.

Sjednici prisustvuje i "kubanska petorka" - agenti obavještajne službe koji su bili u zatvoru u SAD, od kojih su trojica oslobođena tokom razmjene zarobljenika, što je otvorilo put ka otopljavanju odnosa dvije zemlje.

Nakon što je Kuba u srijedu na slobodu pustila američkog humanitarnog radnika Alana Grosa, tokom razmjene zarobljenika sa Amerikom, predsjednik Barak Obama je najavio obnavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom, kao i kraj "zastarjelog pristupa" što podrazumijeva ublažavanje ekonomskih sankcija i restrikcija putovanja.

"Izolacija nije djelovala. Vrijeme je za novi pristup", rekao je Obama, najavljujući okončanje poluvjekovnog hladnoratovskog neprijateljstva.

Javnosti se obratio i Kastro koji je pozdravio nove tendencije u odnosima sa SAD.

"Ovaj izraz Obame zaslužuje poštovanje i priznanje svih ljudi. Želim da zahvalim Vatikanu na podršci, a posebno papi Franju za poboljšanje odnosa između Kube i SAD", izjavio je Kastro.

Bonus video: