Erdogan poručio Trumpu: Spremni smo preuzeti kontrolu u Siriji

Četiri američka vojnika poginula su u napadu bombom za koji je odgovornost preuzela Islamska država
393 pregleda 0 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turska je spremna preuzeti bezbjednosnu kontrolu nad sirijskim gradom Manbidžom, gdje su četiri američka vojnika poginula u napadu bombom za koji je odgovornost preuzela Islamska država, rekao je u telefonskom razgovoru turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan svom američkom kolegi Donaldu Trampu.

Erdogan je napomenuo Trampu kako je samoubilački napad u Manbidžu, gradu na sjeveroistoku Sirije pod kontrolom militanata i kurdskih vojnika, bio provokativan čin usmjeren da utiče na Trampovu odluku iz prošlog mjeseca da povuče američke vojnike iz Sirije.

Tramp je zbunio sopstveni tim za državnu bezbjednost kada je 19. deembra najavio povlačenje 2000 vojnika iz Sirije, proglasivši pritom prijetnju Islamske države u toj zemlji - poraženom. S tim se ne slaže većina američkih saveznika, piše Hina.

Tramp upozorio Turke: Ne napadajte kurdske snage u Siriji

Manbidž, koji su proamerički militanti osvojili od Islamske države 2016, pojavio se kao centralna tačka tenzija zbog Trampove odluke o povlačenju vojnika čija je nazočnost odvraćala turske snage od napada na Kurde.

Manbidž je pod kontrolom proameričkih sirijskih demokratskih snaga (SDF), militanata koji su saveznici takođe proameričkim kurdskim snagama YPG.

Ankara vidi YPG kao terorističku grupu i produženu ruku nezakonite Kurdske radničke stranke (PKK) koja godinama vodi separatističku pobunu u Turskoj.

U svom opisu telefonskog razgovora, Bijela kuća nije spominjala Erdoganovu ponudu o preuzimanju bezbjednosne kontrole nad Manbidžom, no napomenula je kako su se dvojica čelnika dogovorila da će nastaviti pregovore oko sjeveroistočne Sirije koji će zadovoljiti bezbjednosne zahtjeve obiju zemalja.

Tramp je prethodno upozorio Tursku da ne napada kurdske snage u Siriji te se činilo kako prijeti turskoj ekonomiji ako učini suprotno.

Bonus video: